Prostreno.cz

Pozitiva obyčejné hořčice

Už samotný Hippokratés si byl vědom účinků této cenné plodiny a používal hořčici v celé řadě léků a léčebných obkladů. Oproti tomu ve starověké Číně považovali hořčičné semínko za afrodiziakum. Kvalitní hořčice má pro lidský organismus mnoho zdravých účinků. Ale jen ta, které je vyrobena z kvalitního hořčičného semínka. Pokud patříte mezi milovníky hořčice, máme pro vás i tip, jak si ji snadno můžete vyrobit i doma.

Hořčice je již od nepaměti považována za bylinku a také léčivku, až později se z ní začala vyrábět oblíbená „pasta v kelímku“. Hořčice obsahuje cenné fotochemikálie, které jsou zdravé hned z několika důvodů.

Silně protizánětlivá

Hořčice je bohatá na selen a zinek, což je neodmyslitelná dvojka pro posílení imunity a celkové obranyschopnosti těla. Tyto minerály mimo jiné, také pomáhají snižovat otoky kloubů, svalovou bolest a preventivně působí proti artritidě.

Zdroj: 

Urychluje metabolismus

Hořčice je také bohatá na vitaminy skupiny B a vlákninu. Jak je známo vláknina je klíčová pro zdraví střev. Kombinace „béčka“ a vlákniny napomáhá urychlovat metabolismus a přispívá k očistě celého trávicího traktu. V lidové medicíně se hořčice často používá k léčbě zácpy.

Mírní záchvaty astmatu

Hořčice napomáhají zmírnit zánět, pročistí dýchací cesty, zlepšuje funkci plic a usnadňuje dýchání. Pro okamžitou úlevu je můžete použít hořčičný olej.

Eliminuje zápach z úst

„Pasta“ z hořčice je také účinná přírodní látka, která vás rychle zbaví „zkaženého“ dechu, stejně jako pohlcuje pachy po konzumaci alkoholu. Zkrátka hořčicí zamaskujete opravdu vše, co jste doposud požili.

Zapomeňte na pálení žáhy

K pálení žáhy dochází, když se kyseliny z žaludku dostanou do jícnu. Úlevu od tohoto nepohodlí vám může přinést 1 lžička obyčejné hořčice. Hořčice napomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny a přítomný ocet pomáhá vyrovnávat hladiny pH v žaludku.

A jak si připravit domácí hořčici?

Budete potřebovat: 100 g hořčičných semínek, 125 ml jablečného octa, 125 ml dobrého bílého vína, sůl a med (případně cukr).

Hořčičná semínka nasypejte do nádobky. Zalijte octem tak, aby byla semínka potopená a nechte je po dobu nejméně 15 minut bobtnat. Přidejte med a sůl (pokud budete sladit cukrem, nejprve svařte ocet a v něm nechte cukr rozpustit). Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, podle požadované konzistence. Čím déle mixujete, tím bude hořčice jemnější. Postupně přilévejte ocet až do té doby, než vám vznikne požadovaná konzistence. Hotovou hořčici naplňte do skleniček.

Do hotové hořčice můžete také přidat oblíbené koření nebo například chilli pro pikantní chuť.

Hotovou hořčici skladujte v chladu a nechte alespoň 3 dny uležet. Pokud si připravíte hned větší množství, najednou hořčici můžete také sterilovat, tím prodloužíte její životnost.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/mustard.html, https://www.eatthis.com/one-major-effect-eating-mustard/





Celkem 2 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat