Prostreno.cz

Vliv sladké brambory na vaše tělo a zdraví

Sladké brambory se pěstují po celém světě a i v českých obchodech se stali jedním ze základních sortimentů. Někteří jim na chuť nepřišli. Ti, co si je občas dopřávají svému tělu dodávají vitamíny a jiné zdravotní přínosy. Báječné je, že skutečně poskytují řadu zdravotních přínosů. Jak zapůsobí i na vaše zdraví?

Na jeden šálek (200 gramů) pečených sladkých brambor přijde 180 kalorií, 41,4 gramů sacharidů, 4 gramy proteinu, 0,3 gramu tuku a 6,6 gramů vlákniny. S každým soustem své tělo obohatíte i o vitamin A, vitamin C, mangan, vitamin B6, draslík, měď, niacin a kyselinu pantotenovou. Jak koktejl těchto účinných látek zapůsobí na vaše tělo?

Antioxidační účinek

Sladké brambory, a to zejména oranžové a fialové odrůdy, jsou bohaté na antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály (volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit DNA a vyvolat zánět). Poškození volnými radikály je spojeno s chronickými nemocemi, jako je rakovina, srdeční choroby a stárnutí. To brambory nedovolí!

Podpora zdravého střeva

Vláknina a antioxidanty ve sladkých bramborách pozitivně ovlivňují činnost střev. Diety bohaté na vlákninu, které jsou postavené na příjmu 2033 gramů této látky denně, jsou spojeny s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva a pravidelnějšími pohyby střev.

Možné vlastnosti bojující proti rakovině

Sladké brambory jsou plné antioxidantů, jak již bylo řečeno. Ty přispívají k ochraně proti určitým typům rakoviny. Ve skutečnosti anthokyaniny (skupina antioxidantů) podle studií na zvířatech zpomalují růst určitých typů rakovinných buněk a pomáhají při léčbě rakoviny močového měchýře, tlustého střeva, žaludku a prsou. V tomto případě však chybí výzkumy, které by tento účinek potvrdily i u lidí.

Ostrý zrak

Sladké brambory jsou neuvěřitelně bohaté na betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Silný nedostatek tohoto vitaminu může vést ke zvláštnímu typu slepoty známému jako xeroftalmie. Konzumace potravin bohatých na betakaroten, jako jsou sladké brambory pomerančové barvy, mohou tomuto stavu zabránit. Konzumace této kořenové hlízy navíc zvyšuje funkce mozku a podporuje imunitní systém. Přírodní sladkost sladkých brambor se navíc dobře spojí s mnoha různými příchutěmi. Báječně chutnají pečené i vařené. Máte je v oblibě?





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat