Prostreno.cz

Listová zelenina rapini. Už jste ji ochutnali?

Vzhledem připomíná brokolici, lze ji pěstovat i v našich podmínkách a patří k jednomu z nejoblíbenějších středomořských pokladů, které se běžně vyskytují v italské či francouzské kuchyni. Už jste slyšeli o rapini? Pomáhá nejen při hubnutí!

Listová zelenina rapini má dlouhé, tenké stonky a tmavě zelené listy, které se konzumují. Jedlé jsou však nejen listy, ale i květy a stonky. Druhé jmenované patří k bohatým zásobárnám mnoha fytonutrientů, u nichž se prokázalo, že mají prospěšné účinky na zdraví a prevenci nemocí. Proč konkrétně rapini zařadit do svého denního režimu?

Snadnější hubnutí

Rapini je nízkokalorická listová zelenina. Na 100 g syrových listů připadne jen 22 kalorií, takže ji můžete považovat za svého spojence při snižování váhy. Zároveň se může pochlubit folátem či vitaminem K. Bylo zjištěno, že právě káčko má potenciální úlohu v posilování kostní funkce. Rovněž hraje roli při prevenci Alzheimerovy choroby tím, že omezuje neuronální poškození v lidském mozku.

Nezdolné celkové zdraví

V rapini je také zdrojem antioxidantů, jako jsou flavonoidy, indoly, sulforafan, karoteny, lutein a zeaxantin. Tahle „falešná brokolice“ hraje zásadní roli při syntéze DNA a dělení buněk.

Čerstvé kusy mají i dobrou úroveň vitaminu C. 100 g fresh listů“ poskytuje 20,2 mg (31 % doporučené denní dávky). Vitamin C neboli kyselina askorbová je silný přírodní antioxidant, který nabízí ochranu proti volným radikálům a virovým infekcím podobným chřipce. A to se zvlášť během zimy hodí!

Ostrý zrak

Rapini je také vynikajícím zdrojem vitaminu A, což je živina potřebná pro udržení zdravé sliznice a pokožky, která zároveň napomáhá dobrému nočnímu vidění. Uvedená listová zelenina je také spojována s pyridoxinem, riboflavinem a minerály, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek, selen a mangan. Řekli byste to do ní? Šup s ní na talíř!

Oblíbená evropská pochoutka

Pravidelná konzumace rapini zabraňuje artritidě, osteoporóze či anémii s nedostatkem železa a věří se, že nabízí ochranu i před kardiovaskulárními chorobami, rakovinou tlustého střeva a prostaty. V kuchyni s touto listovou zeleninou přitom nemusíte vymýšlet nic převratného. Stačí listy zakápnout olivovým olejem s česnekem. Rapini se také dobře mísí s jinými zelenými rostlinami, jako je například jitrocel.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat