Prostreno.cz

Zdravotní účinky másla vs margarínu

Milujete chuť a vůni čerstvě upečené bagety s máslem? Tomuto opojení smyslů odolá jen málokdo. A to i navzdory tomu, že zrovna máslo nepatří k těm nejzdravějším potravinám. Je snad horší než margarín?

Pokud jde o zdravé tuky, olivový olej je v tomto směru na jednom z prvních míst. V případě, že se užívá místo živočišných tuků, tělo si libuje. Třeba takový extra panenský podle výzkumů snižuje výskyt srdečního infarktu nebo míru srdečních onemocnění, a to pravděpodobně díky vysokým hladinám mononenasycených tuků. Přítomnost antioxidantů v olivovém oleji také chrání buňky před poškozením, po jeho konzumaci se zlepšuje paměť a kognitivní funkce.

Přínosy olivového oleje jsou nekonečné, jenže někdy zkrátka není po ruce. Najdou se však i tací, kteří mu prozatím nepřišli na chuť. Při vaření, pečení a obecně v běžném životě jsou však tuky nezbytné. Po čem sáhnete, když je potřebujete? Tíhnete k máslu, nebo spíš margarínu?

Kvalita versus odpad

Margarín byl původně vyvinutý jako levná náhrada za máslo a vznikl z některých poměrně nepoužitelných složek na bázi živočišného původu. Často se do něj přidávají chemikáliemi, které ho činí chutnější a prodávanější. K dosažení pevné roztíratelné konzistence používají výrobci margarínu hydrogenovaný rostlinný olej, což vytváří nezdravé sloučeniny, které mohou přispět k srdečním onemocněním a mrtvici. Navíc teplo a chemikálie určené k vytvrzování rostlinných olejů produkují trans-mastné kyseliny, jež se podílejí na vzniku srdečních onemocnění, zvyšují riziko rakoviny, podporují zánět a zrychlují degeneraci tkání. Z tohoto ohledu je máslo rozhodně lepší volbou.

Jeden z nejkvalitnějších tuků

Ve skutečnosti některé nedávné studie naznačují, že přirozené nasycené tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v másle, nemusí významně přispívat k srdečně-cévním onemocněním, ačkoli je zapotřebí dalších studií. Co se týče poměrně líbivých recenzí odborníků, tak sympatie v poslední době získává máslo ghí, které je označované za superpotravinu s výraznými účinky na zdraví. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od toho klasického a nám známého však má zcela odlišné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok. Navíc má domácí ghí léčivé a regenerační účinky. Tedy aspoň podle ajurvédy. Tak co, kterému tuku zůstanete věrní?





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat