Prostreno.cz

Zasejte si batáty. Jsou zdravé od plodů až po listy

Zahrádkářská sezona je v plném proudu. Na výsadbu jakých druhů zeleniny to letos vidíte? Doporučujeme batáty, jejichž šťavnaté listy pomáhají předcházet slepotě, posilují imunitu a prospívají trávení.

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová. Kupujete si je v obchodě často? O důvod víc, proč se pustit do jejich pěstování. Daří se jim totiž i v našich podmínkách, vyžadují jen slunečnou polohu a hluboké hlinitopísčité půdy bohaté na organické zásobní látky. Sázejí se na jaře, takže máte nejvyšší čas! Měli byste také vědět, že nejen plody, ale listy, jež můžete vařit jako špenát, jsou studnicí zdraví. Jaké mají účinky?

Bystrý zrak a ostré vidění

Že jen mrkev je dobrá pro oči? Co vás nemá, i „zelené části batátů“ jim ve všech směrech prospívají! Je to proto, že obsahují hojné množství vitaminu A i vzácných živin luteinu a zeaxantinu, které snižují riziko makulární degenerace. Jen na vysvětlenou, příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, takzvané žluté skvrny neboli makuly.

Zesílená imunita? Ta vás prostě nemine

Na seznam ctností uvedeného zázraku patří také informace, že vykazuje vysoký podíl zinku. O tomto minerálu je všeobecně známo, že pomáhá při tvorbě bílých krvinek, tedy základních složek imunitního systému. Okrasný poklad, který si snadno vypěstujete na zahrádce, ovšem nabízí i poctivou dávku vitaminu C a antioxidantů. Není tedy pochyb o tom, že vaši obranyschopnost povýší na „silnější úroveň“!

Záruka bezproblémového trávení

Míváte občas „břišní potíže“? Pak jsou pro vás prospěšné lístky žlutých brambor to pravé. Platí totiž za skutečně bohatého zprostředkovatele vlákniny. Už jste jistě mnohokrát slyšeli o tom, že tato složka potravy nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Sluší se dodat, že vláknina rovněž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, detoxikuje tělo, navozuje pocit sytosti a podporuje hubnutí.

Dentální kondice, co je k nezaplacení

Díky přítomnosti vitaminů D a K pravidelná konzumace šťavnatých „lupenů“ do jisté míry předchází zánětům dásní i zubním kazům. Spolupráce těchto látek eliminuje bakterie v dutině ústní, zatímco zabraňuje poškození skloviny a chrup celkově posiluje. Přítomnost „déčka“ s „káčkem“ ocení také kosti, jež se stanou méně náchylné ke zlomeninám.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.housekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat