Prostreno.cz

Náhražky mléka vhodné nejen pro vegany

Mnoho lidí se zajímá o nejlepší náhražku mléka, a to jak pro účely vaření, tak převážně ze zdravotních důvodů. Naštěstí existuje spousta vynikajících variant. Kterou si pro sebe vyberete právě vy?

Vegani, lidé citliví na laktózu nebo jen příznivci zdravějšího a ekologičtějšího zdravotního stylu kravské či jiné mléko odmítají. Patříte k nim? Pak máte na výběr hned z několik možností (1).

Kokosové mléko

Lidem, kteří nechtějí pít mléko pocházející od zvířat, je velmi sympatické mléko kokosové. Navzdory jeho příznivým účinkům na lidský organismus se však sluší říct, že právě tento druh nápoje má extrémně vysoký obsah cukru, proto by se neměl konzumovat ve velkém množství. Taky pozor při vaření. Pokud v receptu použijete kokosové mléko jako náhradu běžného mléka, změní se celkové složení živin v jídle a v neposlední řadě i jeho chuť.

Mandlové mléko

Neslazené odrůdy mandlového mléka jsou poměrně podobné běžnému mléku, ale mají vyšší koncentraci prospěšných tuků, což může být dobré pro celkové zdraví. Tedy v případě, že „tekutou mandli“ konzumujete s mírou.

Rýžové mléko

Dalším populárním mlékem na bázi rostlin je mléko z rýže, které není zdrojem laktózy a ani žádných jiných alergenů. Navíc bývá obohaceno o vitaminy a živiny. Další dobrou zprávou je, že výroba domácího rýžového mléka není nijak náročná a ušetří poměrně dost peněz.

Bílý jogurt

Pokud používáte jogurt coby zástupce mléka, ujistěte se, že jste ho naředili trochou vody tak, aby se konzistence mléku podobala. Nemáte-li jogurt, v závislosti na receptu může být vhodná i zakysaná smetana, a to zejména ve smetanových pokrmech, polévkách a těstovinách. Chuť zakysané smetany je však poměrně silná, tak pozor na dávkování.

Konopné mléko

I konopné mléko je dost výrazné, tedy aspoň v porovnání s neutrální nebo nevýraznou chutí normálního mléka. Neobsahuje však laktózu a je oblíbené hlavně u těch, kdo jedí organicky. Konopné mléko by se mělo používat v poněkud menším množství.

Voda

Klasickou náhradou mléka je také voda. K té je vhodné se uchýlit pouze tehdy, pokud nejsou k dispozici žádné jiné náhražky.

Zdroje: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069255/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat