Prostreno.cz

Olivy jsou prevencí rakoviny a zároveň prospívají srdci

Pokud vám chuť oliv nic neříká, je to velká škoda, protože kulaté přírodní poklady zabraňují růstu karcinomů. Ovšem pomohou vám také zregulovat krevní tlak a zajistí bezproblémové trávení!

Olivy tuzemáci v obchodech konečně přestávají přehlížet. A je to tak dobře! Plody, jejichž domovinou je Asie, dodávají chuť salátům a pomazánkám, zatímco obzvláštní pokrmy z masa. Neobejdou se bez nich některé alkoholické nápoje či italské speciality, jako třeba pizza. Velice zajímavé jsou rovněž v kombinaci s kvalitní čokoládou, čímž vznikne nevšední chuťovka. Bráníte se jim proto, že jsou kalorické? Tak horké to zase není. Ostatně, i nutriční odborníci doporučují sníst sedm kousků denně s tím, že množství odpovídající 25 gramům štíhlým křivkám rozhodně neublíží. Změníte tedy názor? Jako motivaci berte i následující řádky…

Prevence rakoviny, která se dá utrhnout

Poznatky nedávné španělské studie uskutečněné Barcelonskou univerzitou překvapují. A to hodně příjemně! Jednoznačně z nich totiž vyplývá, že fenolické sloučeniny obsažené v olivách působí proti rakovině, neboť ničí její buňky a zabraňují růstu karcinomů. Jiný výzkum, realizovaný tentokrát americkými vědci, zase prokázal, že antioxidanty ve zmíněných přírodních darech mají specifickou schopnost chránit lidskou DNA, což k prevenci obávané nemoci pochopitelně významně přispívá.

Ve světle těchto faktů se pak pochutina oválného tvaru okamžitě ocitla na seznamu nejprospěšnějších potravin vůbec, který postupně sestavuje nezisková organizace s názvem George Mateljan Foundation. No vida, dáte si tedy olivy černé, zelené nebo fialové? To máte celkem jedno, protože kromě ochrany před nádory vás díky jejich konzumaci čekají i další výhody.

Podpora při hubnutí i detoxu

Ačkoli je to možná k nevíře, chutní přátelé patří do kategorie bohatých zdrojů vlákniny. Tato cenná složka výživy napomáhá při hubnutí, přičemž stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Je tedy jasné, že „dohlíží“ na funkce celé soustavy, zatímco může být efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání a nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina zároveň zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, takže se podílí na detoxikaci organismu.

Srdce, co bije jako zvon

Máte potíže s vysokým cholesterolem? Dávejte si olivy a srovnejte tak hladinu do bezpečných výšin. Dle názoru specialistů cenné živiny oliv přispívají nejen ke snížení škodlivého cholesterolu, ale zmenšují také riziko krevních sraženin a udržují průchodné cévy. To pochopitelně prospívá celému kardiovaskulárnímu systému, který pak „šlape“ jako hodinky.

Zdroj: www.journals.lww.com/eurjcancerprev/Abstract/2004/08000/Olives_and_olive_oil_in_cancer_prevention.12.aspx





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat