Prostreno.cz

Malá kulička s velkou sílou probudí vaše tělo k životu

Hledáte recept na elixír mládí? Je na dosah ruky! Malé fialové kuličky, které rostou v lese za domem, jsou zázračným lékem na dlouhověkost. Řeč je o borůvce černé.

Rostou v lese u cesty a nebudí příliš pozornosti. Při pohledu přes mikroskop se ukážou v tom pravém světle. Jedná se o ovoce, které může zastavit stárnutí našeho těla. Vliv borůvek na lidský organismus je tak příznivý, že se tahle dobrota často řadí mezi superpotraviny, byť je třeba v sušeném nebo mraženém stavu.

Působivý nutriční profil

Borůvky obsahují kromě vitaminů A, B, C i další tělu prospěšné látky, jako je hořčík, draslík či železo, ale také nezanedbatelné množství vlákniny. Jejich obsah působí na lidský zrak, pomáhá při střevních onemocněních a problémech s močovými cestami, dokáže také ochránit před stařeckou demencí a celkově posiluje imunitu. Tyto malé bobulky jsou lékem na dlouhý život. Věděli jste, že jejich agresivní barviva představují právě ty nejkvalitnější antioxidanty prospěšné našemu organismu? A jaký je rozdíl mezi českou a kanadskou variantou?

Kouzelnou moc mají bohužel jen borůvky rostoucí v lese. Jejich skvělé vlastnosti jim dopřává „divoká“ příroda. Kanadské borůvky, které je možné pěstovat na zahradě, jsou dobrou alternativou naší české odrůdy, ale obsahem životadárných látek zaostává. Co se však týče přípravy, obě „verze“ spojuje hlavně nesmírná variabilita.

Borůvky na tisíc způsobů

Borůvky lze připravit na mnoho způsobů. Čerstvé se dají zobat v lese, doma z nich namícháte ovocný salát, skvělé je i smoothie, koktejl s mlékem nebo borůvkový jogurt. Je možno je uvařit nebo podusit. Výsledkem je zavařenina ve formě kompotu či marmelády. Borůvky jsou také velmi oblíbenou přísadou do koláčů, placek a různých jiných pečených dezertů. Mají tu skvělou výhodu, že přípravou se neztrácejí hodnotné látky. Uložením do mrazničky vydrží dlouhých šest měsíců. A taková zásoba se nesmírně hodí. V pochmurném podzimu bude zapotřebí doplnit vitaminy a minerály. V zimě pak nezbývá nic jiného, než se poohlédnout v síti prodejen a zkusit tyto plody v sušeném stavu. Nebo snad máte vlastní?

Zdroj: healthline.com, eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat