Prostreno.cz

Čínským polévkám se pro jistotu obloukem vyhněte

Základem asijských polévek je především zelenina. Tu ale v kupovaných instantních náhražkách najdete jen na obrázku z obalu. Proč bychom se však těmto barevným balíčkům za pětikorunu měli zdaleka vyhnout?

Tajemství pěti vůní za „bůra“

Čínské polévky, které mají v oblibě především nepříznivci postávání u plotny nebo adolescenti, skrývají více toho špatného, než naopak. Z výživového hlediska jsou totiž absolutně nevhodné. Obsahují extrémní množství glutamátu, soli, „éček“ a ve své podstatě se jedná o naprosto hluchou potravinu. Nedodá nám žádné zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy ani minerály, snad jen ta voda, kterou do ní přilijete, nemusí být na škodu. Přitom výroba domácí čínské polévky není vůbec složitá. Především je o mnoho zdravější.

Domácí čínská polévka

Výroba kuřecí čínské polévky z kvalitních a čerstvých surovin nezabere mnoho času, naproti tomu chuťově i nutričně pozvedne naše počínštěné kulinářské schopnosti na zcela jinou úroveň.

Na tento recept si připravte kuřecí skelet, bobkový list, nové koření, cibuli, hřebíček, 3–4 mrkve, pórek, bezvaječné čínské nudle, hrášek, sůl, pepř, limetkovou šťávu.

Kuřecí skelet omyjeme, vložíme do hrnce s bobkovým listem, několika kuličkami nového koření, celou oloupanou mrkví a celou oloupanou cibulí, do které zapícháme několik hřebíčků. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vývar necháme zhruba hodinu probublávat a postupně odebíráme vzniklou pěnu. Když je maso měkké, vyndáme jej z polévky a necháme trochu zchladnout, aby se snáze obíralo. Mezitím vývar scedíme do jiného hrnce. Do vývaru přidáme omytý a nakrájený pórek, nakrájenou uvařenou mrkev (kdo má rád zeleninu tužší, může místo již uvařené mrkve nastrouhat do vývaru čerstvou) a přidáme nudle a hrášek. Přivedeme k varu, mezitím si obereme maso ze skeletu a vrátíme jej zpět do polévky. Když jsou nudle hotové, dochutíme polévku solí, pepřem a trochou vymačkané limetkové šťávy. Podle chuti můžeme přidat nasekaný koriandr nebo chilli papričku.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat