Prostreno.cz

Polévka je grunt, kdo jí nejí ten je špunt

Chcete připravit rodině chutnou a zdravou polévku? Co zkusit netradiční pokrmy, jako je třeba polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky, ale nedá dopustit ani na pravou valašskou kyselici!

Polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky

Suroviny na cca 6 dcl (pro 2 osoby): 1/4 čerstvého ananasu, 1 banán, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 zelené jablko, velká hrst čerstvých špenátových listů, šťáva z 1 citronu, 2 čajové lžičky mladého ječmene, 2 dcl vody (ti odvážnější mohou přidat ještě 5 listů kapusty na vylepšení polévky)

Postup: Ananas zbavte hrubé kůry a podélně rozčtvrťte. Houževnatý střed nevykrajujte, pokud máte vysokootáčkový mixér na smoothie, hravě si s ním poradí. Ani jablko nemusíte zbavovat jádřince, pouze případné stopky. Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte dohladka. Vodu doporučujeme použít ledovou, smoothie bude více osvěžující.

K dozdobení polévku posypte chia semínky a plody góji.

Kyselice vám dodá vitaminy i energii!

Suroviny: 400 g uzené křížové kosti, 300 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 50 g hladké mouky, 2 větší brambory, 1 cibule, 1 česnek (podle chuti), olej nebo sádlo, celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl

Postup: 1. Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti.

2. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory.

3. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme.

4. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme.

5. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Polévka s medvědím česnekem

Suroviny: 2 menší mrkve, 1 střední petržel, 1/4 celeru, 1 cibule (může být i šalotka), 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l masového nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 2 hrsti lístků medvědího česneku

Postup: Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte. Mrkev a petržel nakrájejte na drobná kolečka, celer na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte cibuli společně s nakrájenou zeleninou. Zaprašte moukou. Pak vše přendejte do vyššího hrnce a zalijte vývarem. Promíchejte a přilijte smetanu. Osolte, opepřete a asi 20 minut povařte. Zmírněte příkon, aby se už polévka nevařila, a vsypte do ní nadrobno nasekané lístky medvědího česneku. Po chvilce (asi 5 minut) příkon vypněte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe tyčovým mixérem. 

Tip Josefa Tydlačky, šéfkuchaře Resortu Valachy: „Do polévky můžete přidat podle chuti drobné houby naložené v octě anebo takzvané zastřené vejce. To si připravíte tak, že do vařící osolené a octem ochucené vody vložíte naběračku, do které jste předtím vyklepli jedno vejce. Vaříme 3 až 4 minuty a pak hned podáváme.“






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat