Prostreno.cz

Nadýchaná čokoládová pěna

Nadýchaná jemná čokoládová pěna ve sklenicích ozdobená kopečkem šlehačky a posypaná čokoládovými hoblinami z vás udělá hvězdu jakéhokoli večírku nebo oslavy!

K přípravě vám přitom bude stačit pouhých pět ingrediencí, a dodržení několika základních kroků přípravy. Pokud chcete vyzkoušet připravit klasickou čokoládovou pěnu vyrobenou správným francouzským způsobem přesně tak, jak se podává ve vybraných restauracích, chce to méně smetany (než v běžných receptech) a více čokolády pro intenzivnější čokoládovou chuť a krásný krémový pocit v ústech.

Většina receptů na „jednoduché“ čokoládové pěny mají tendenci používat příliš mnoho smetany, tudíž konečný výsledek připomíná spíše pudink, než provzdušněnou nadýchanou pěnu.

Co přesně tedy patří do čokoládové pěny?

Jak již bylo zmíněno, vystačíte si s pěti ingrediencemi – samými dobrotami, které máme každý rád. Konkrétně si tedy nachystejte čokoládu, smetanu, cukr, vejce a máslo.

Čokoláda

Co se této ingredience týče, ujistěte se, že používáte správnou čokoládu, tedy tu, kterou naleznete v obchodech s potravinami v uličce s přísadami na pečení, a ne v uličce s cukrovinkami (tj. klasickou čokoládu ke konzumaci). Čokoláda na vaření je totiž vyrobena speciálně tak, aby se hladce a správně rozpouštěla ​​(na rozdíl od klasické čokolády).

Ze všeho nejlépe se však pro přípravu hodí čokoláda s 70% podílem kakaa, jelikož má tu správnou intenzivní čokoládovou chuť, která však zároveň není tak sladká jako např. mléčná čokoláda.

Vejce

Recept počítá s použitím syrových vajec, což může být pro některé lidí problém, vzhledem k obavám ze salmonely. Syrová vejce jsou však klíčem ke skutečné čokoládové pěně, tedy klasickému způsobu, jak ji připravit přesně tak, jak se podává ve vybraných restauracích. S receptem, který nepoužívá syrová vejce, nedosáhnete tak dobrého výsledku, bez ohledu na to, co vám autoři slibují. Prostě není možné ničím jiným replikovat nadýchanou, a přesto krémovou texturu našlehaných vajec.

Recepty „bez vajec“ budou buď příliš hutné, budou chutnat jako šlehačka anebo budou mít zvláštní strukturu podobnou želé. 

Poznámka k obavám ze syrových vajec

Syrová vejce v jídle jsou běžnější, než si myslíte – a pravděpodobně jste je mnohdy snědli, aniž byste si to uvědomili. Syrová vejce se používají v řadě oblíbených dezertů včetně Tiramisu, používají se i v majonéze apod. Pokud však i přesto máte obavy z konzumace syrových vajec, můžete pro tento recept použít pasterizovaná vejce. Pokud pasterovaná vejce v obchodech neseženete, můžete si vejce pasterizovat sami doma, pokud máte přesný teploměr (návod naleznete na internetu). Syrová vejce se nedoporučují těhotným ženám a kojencům.

Teď již k samotné přípravě.

Příprava čokoládové pěny

Ingredience

3 vejce

125 g hořké čokolády

10 g másla

1/2 hrnku smetany ke šlehání

3 lžíce práškového cukru (velmi jemného)

Postup

1 Bílky a cukr ušlehejte do pěny, která bude tvořit měkké špičky (tedy ne tuhé vzpřímené).

2 Ve druhé míse vyšlehejte šlehačku se žloutky, a do vzniklého krému pak po částech vmíchejte i rozpuštěnou čokoládu.

3 Do čokoládové směsi na závěr opatrně a po částech vmíchejte bílky. U bílků si dejte obzvláště záležet, abyste nezničili jejich pěnovou strukturu, jinak budete mít místo čokoládové pěny hrnec plný čokoládové kaše, a to opravdu nechcete!

4 Hotovou pěnou plňte pomocí velké lžíce do připravených misek nebo skleniček, a dejte ztuhnout do lednice.

5 Podávejte vychlazené s kopečkem šlehačky a s čokoládovými hoblinkami.

Zdroje: recipetineats.com, Nagi RecipeTinEats





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat