Prostreno.cz

Bílá ředkev k obědu

Bílá ředkev má krásně kořeněnou chuť a je obzvláště zdravá. Jaké vitaminy a nutriční hodnoty obsahují bílé ředkve?

V Egyptě se brukvovitá zelenina z rodiny zelí konzumovala už v době faraonů a používala se často jako lék. Přes Řecko si ředkev v 6. století nejdříve našla cestu do Itálie, aby ve středověku přešla přes Alpy. Od té doby je ostrá rostlina nedílnou součástí bavorské a rakouské kuchyně a je k dostání v supermarketech nebo na trhu.

Proč jsou tak zdravé

Ředkve jsou bohaté na vitamin C. Se 100 g získáte až 29 mg vitaminu C. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, má velký vliv na strukturu kostí a je důležitý pro zdravou výživu. Reguluje také rovnováhu vápníku a fosforu. Pokud děti trpí nedostatkem vitaminu C, může se to projevit právě deformacemi kostí, u dospělých nedostatek vitaminu C způsobuje změkčení kostí. Dalším příznakem nedostatku je krvácení dásní. Nejlepší je zeleninu konzumovat vždy čerstvou, ale pokud se na salát s bílou ředkví necítíte, máme pro vás recept, který vás jistě nadchne.

Vepřový bůček s ředkvičkovým salátem

Suroviny

1⅓ kg vepřového bůčku (s kostí)

sůl

1 limetka 

4 lžíce japonského rýžového vína

3 lžíce sójové omáčky 

4 lžíce Sweet Chilli omáčky

2 lžička sezamového oleje

3 lžíce olivového oleje

30 g lískových oříšků (loupané, pražené)

20 stonků zeleného koriandru

1 lžičky sezamového semínka 

400 g ředkve

Postup

1 Kůru vepřového bůčku lehce příčně nakrájejte, posypejte solí a nechte odpočívat asi 1 hodinu (nebo přes noc). Zbytek masa osolte.

2 Maso položte do pekáčku kůrou nahoru.

3 Plech na pečení naplňte 1 l vody a zasuňte pod rošt. Pečte maso v předehřáté troubě při 200 stupních  asi hodinu a půl.

4 Na salát omyjte limetku horkou vodou, osušte, jemně nastrouhejte kůru a vymačkejte 3–⁠4 lžíce šťávy. Smíchejte limetkovou kůru a šťávu s rýžovým vínem, sójovou omáčkou, chilli omáčkou, sezamovým olejem, olivovým olejem a 2 lžícemi vody a dochuťte trochou soli.

5 Nasekejte lískové ořechy a vmíchejte do dresinku. Listy koriandru nakrájejte najemno. Sezamová semínka krátce opečte na pánvi. Ředkev oloupejte ředkvičku, nakrájejte na proužky podobné špagetám a smícháme s koriandrem a sezamem.

6 Vyjměte maso z trouby, odstraňte kosti a nakrájejte nožem na chléb na 2–⁠3 cm tlusté plátky.

7 Ředkvičkový salát pokapejte dresinkem, naservírujte s masem na talířích a podávejte.

Zdroj: www.eatsmarter.com, www.essenundtrinken.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat