Prostreno.cz

Konečně čas na dýňový koláč

Vyrazili jste na nákup a v regálu supermarketu vás vítá celá řada barevných dýní? Pak je určitě čas na první dýňový koláč sezony!

Máslová dýně v troubě s olejem, kořením a feta zeleninovou náplní, hokkaido v lahodné smetanové omáčce... Nebo jen jedna z mnoha odrůd, z nichž se dělá úžasně šťavnatý dýňový koláč, jehož barva nás okamžitě vybízí k zakousnutí. Dýně je prostě skvělá ingredience a ta sladká verze nám chutná obzvlášť. Máme pro vás lahodný recept, se kterým bez váhání vklouznete do podzimního období.

Ingredience:

3 velká vejce

90 gramů cukru

120 g dýňového pyré (koupeného v obchodě nebo domácího)

1,5 lžičky dýňového koření (alternativa: skořice)

120 gramů mouky

(Volitelné:) 1 lžička prášku do pečiva

Tip: Chcete si vyrobit vlastní dýňové pyré? K tomu se hodí několik odrůd. Na domácí pyré je ideální například máslová dýně, Jack be Little, muškátová dýně nebo hokkaido. Vyjměte z nich dužinu, uvařte ji doměkka a poté rozmixujte na pyré. Obvykle stačí pět až deset minut ve vroucí vodě, aby ponorný mixér lehce odvedl svou práci.

Jednoduchý návod na lahodný koláč:

Troubu předehřejte na 190 stupňů.

Nejprve smíchejte vejce s cukrem a po dobu pěti minut šlehejte, dokud nevznikne pěnová, nadýchaná hmota. Objem hmoty by se měl zhruba ztrojnásobit.

Přidejte dýňové pyré a dýňové koření a vše mixujte mixérem ještě asi minutu.

Do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a opatrně do směsi vmíchejte, aby se vejce nesrazila zpět na sebe. Nejlepší je použít kuchyňskou stěrku nebo lžíci.

Před vlitím těsta vymažte a vysypejte formu moukou.

Koláč se peče asi 50 minut. Asi po 35 minutách ale zkontrolujte špejlí, zda se těsto ještě nelepí. V závislosti na troubě se může doba pečení značně lišit. Pokud vytáhnete špejli suchou, je koláč hotový a můžete ho vytáhnout z trouby. Potom nechte koláč trochu vychladnout.

Dort nakrájejte na kousky a ozdobte šlehačkou a směsí skořicového cukru – případně moučkového cukru, chcete-li. Dobrou chuť!

Zdroj: www.imagelicious.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat