Prostreno.cz

Levná domácí výroba oříškového másla

Chcete si zpříjemnit adventní čas? Co si každou neděli při zapalování adventních svíček připravit malou výzvu a ponořit se do tajů příprav něčeho nevšedního?

Lákají vás například ořechová másla, ale s jeho složením v obchodě nejste příliš spokojeni?  Připravte si vlastní! Není to nic těžkého, a příprava zabaví celou rodinu, díky čemuž si adventní neděli zpříjemníte ještě více! A abychom to s výzvou vzali hezky od podlahy, připravíme si rovnou skořicovo-vanilkové ořechové máslo! Co říkáte?

Můžete si v něm pak při sledování pohádek nebo seriálu namáčet kousky nakrájeného čerstvého jablka, případně křížaly. Chuť skořice, pekanových ořechů a vanilky spolu s křupavou sladkostí jablek je přímo nebeská! Případně si máslo namažte na toasty nebo jím ozdobte ranní ovesnou kaši. Ve vaší kuchyni jistě naleznete celou řadu kreativního využití! 

Oříškové máslo

Ingredience

1½ hrnku (cca 150 g) pekanových ořechů

1½ hrnku (cca 200 g) kešu ořechů (případně vyměňte za slunečnicová semínka)

1 polévková lžíce (8 g) mleté ​​skořice

½ lžičky čistého vanilkového extraktu

¼ lžičky soli

Postup

1 Předehřejte si troubu na 180 °C. Na jeden plech rozložte kešu ořechy a na druhý pekanové ořechy. Pečte přibližně 7 minut. Poté vyjměte plech s pekanovými ořechy z trouby a dejte jej stranou vychladnout.

2 Kešu oříšky promíchejte a vraťte je do trouby na dalších 5 minut, nebo dokud lehce nezezlátnou. Dávejte pozor, abyste je nespálili! Poté vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.

3 Do mixéru s vyšším výkonem vložte ořechy, skořici, vanilku a sůl. Mixujte na nejvyšší rychlost po dobu 3–5 minut, dokud nezískáte hladkou směs.

4 Nejlepších výsledků dosáhnete s použitím mixéru, který disponuje otáčkami 20.000 RPM a výše, s použitím pěchovadla, díky kterému můžete seškrabovat ulpělé zbytky ze stěn během procesu mixování.

5 V případě, že výkonný mixér nemáte, mixujte ještě dalších 5 minut nebo zvažte přidání trochy rostlinného nebo kokosového oleje. V případě slabších mixérů nečekejte zcela hladkou směs, nicméně výsledek by měl být uspokojivý. 

6 Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 2 měsíců.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat