Prostreno.cz

Připravte si křehký, šťavnatý a silný guláš

Co se vám vybaví, když se řekne stará domácí kuchyně? Bramboráky, svíčková, knedlo-zelo-vepřo – a šťavnatý guláš!  

Říká se, že maďarští pastevci dobytka – zvaní "gulyás" – připravovali maso na svých cestách již ve středověku. O několik přejatých slov později se z „gulyás“ stal „guláš“, který byl obzvláště populární v Maďarsku a Rakousku. Přísně vzato je „gulyás“ srovnatelný spíše s naší gulášovou polévkou. Hrnec na maso s hustou omáčkou je ve své domovině známý jako „pörkölt“, ale vyrábí se z podobných surovin.

Ať už tomu chcete říkat jakkoli, lahodný guláš se objevuje v nesčetných variacích.

Stejně jako u ostatních gulášů platí, že ingredience nejsou komplikované a příprava je také vcelku jednoduchá. Jen to není pro netrpělivé... ale je to opravdu pravda? Vše závisí na hrnci, který si vyberete. V litinovém pekáči dochází k dlouhodobé akumulaci a rovnoměrnému rozložení tepla, maso se tak pohodlně dusí a stačí ho jen čas od času promíchat. Naopak pokud spěcháte, použijte spíše tlakový hrnec. V něm můžete snadno zkrátit dobu vaření na polovinu. Tlakový hrnec díky nárůstu tlaku pracuje při vyšších teplotách a během okamžiku zajistí měkké maso a spoustu chuti.

Šťavnatý a křehký guláš

Ingredience na 4 porce

600 g cibule

2 stroužky česneku

3 červené papriky

1 svazek oregana

800 g hovězího masa

3 lžíce přepuštěného másla

1/2 lžičky sladké papriky

1/2 lžičky pálivé papriky

1 lžička uzené papriky

1 lžíce rajčatového protlaku

1 bobkový list

300 ml suchého červeného vína

550 ml pečeného vývaru

1 lžička kmínu

1 bio citron

Sůl a pepř

Příprava

1 Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na velké kostky nebo proužky silné jako prst.

2 Oregano svážeme kuchyňským provázkem do svazku.

3 V pekáčku rozehřejeme přepuštěné máslo a na kostičky nakrájené hovězí maso v něm restujeme asi 4–5 minut. Přidejte papriku, cibuli a česnek a smažte do zlatova. Potom vložte bobkové listy a mletou papriku. Vmícháme rajčatový protlak a dusíme asi 5 minut.

4 Obsah hrnce zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Dusíme na středním stupni, dokud se červené víno neodpaří. Vložíme svazek oregana vložíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 90 minut.

5 Kmín orestujte na pánvi bez tuku, dokud semena nezačnou vonět a na pánvi praskat. Rozdrťte nahrubo v hmoždíři. Citronovou kůru nastrouháme najemno a vmícháme do hovězího guláše s opraženým kmínem. Přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a podáváme s přílohou dle vlastního výběru.

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/gulasch-zubereiten/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat