Prostreno.cz

Bezlepkový citronový dort s krémovou polevou

Božsky nadýchaný, máslový dort s jemnou a svěží citronovou chutí učaruje každému, kdo si rád pochutná na něčem trochu netradičním a zároveň miluje jemnou nadýchanou strukturu máslových moučníků, které se doslova rozplývají na jazyku. 

Citronovým dortíkem potěšíte při posezení u čaje nebo kávy, i při nedělní snídani místo bábovky. Díky použití přirozeně bezlepkových surovin navíc vytvoříte zdravější a nutričně hodnotnější variantu běžných moučníků, a potěšíte každého „bezlepkového“ strávníka, který na chuti ani struktuře nepozná, že se nejedná o klasický moučník. Na výběru surovin si však dejte záležet. Použijte opravdu kvalitní máslo, ne náhražky, a dobře vyzrálé a voňavé BIO citróny.

Bezlepkový citronový dort s nadýchanou polevou

Ingredience na korpus

200 g nesoleného másla pokojové teploty

1 hrnek krystalového cukru

Jemně nastrouhaná kůra ze 3 velkých citronů

4 velká vejce pokojové teploty

200 g rýžové mouky

100 gramů bezlepkové ovesné mouky

100 gramů jáhlové mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

½ lžičky jemné mořské soli

1 hrnek plnotučného mléka

Citronová krémová poleva

450 g smetanového sýra pokojové teploty (Philadelphia, případně Lučina či Ricotta)

Jemně nastrouhaná kůra z většího citronu

100 gramů moučkového cukru

špetka soli

1 lžíce propasírované citronové šťávy

Postup

1 Nejprve si připravte dortový korpus. Troubu předehřejte na teplotu 160 °C. Obdélníkovou dortovou formu o rozměrech 23 x 34 cm vyložte pečicím papírem (nebo dobře vymažte máslem).

2 V míse kuchyňského robotu šlehejte máslo pomocí plochého šlehače cca 2 až 3 minuty, aby získalo nadýchanou strukturu. Přidejte krystalový cukr a citronovou kůru a opět míchejte při střední rychlosti, dokud nebude hmota světlá a nadýchaná bez hrudek. Pak postupně přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání dalšího vejce těsto dobře prošlehejte a podle potřeby seškrábejte stěny mísy. Směs může vypadat jako sražená – to je v pořádku. Máslo se s vejci nikdy nespojí do dokonalé hmoty. To se stane až po přidání mouky.

3 Ve střední míse prosejte rýžovou, ovesnou a jáhlovou mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

4 Takto připravenou moučnou směs pak postupně přisypávejte do vaječno-máslové směsi. Nejprve přidejte polovinu moučné směsi, a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté přilijte mléko, a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí, a až na závěr vmíchejte zbývající moučnou směs. Znovu důkladně promíchejte. Během míchání jednou nebo dvakrát seškrábněte i stěny mísy.

5 Hotové těsto nalijte a následně rozetřete do připravené formy a pečte 35 až 45 minut (míru propečení ověřujte pomocí špejle).

6 Po upečení vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout, 1 až 2 hodiny. Pak korpus vyndejte z formy, sloupněte pečicí papír a položte na mřížku k další přípravě.

Příprava polevy

1 V čisté míse kuchyňského robotu smíchejte smetanový sýr (pokojové teploty) a máslo s citronovou kůrou. Šlehejte s použitím plochého nástavce (nebo ručního šlehače, pokud nemáte k dispozici robot) na středně nízkou rychlost, do hladké konzistence, tedy 1 až 2 minuty.

2 Do vzniklé směsi prosejte moučkový cukr a přidejte sůl. Polevu šlehejte na nízkou rychlost, aby se všechny přísady spojily, pak rychlost zvyšte na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude poleva světlá a nadýchaná (1 až 2 minuty), během šlehání jednou nebo dvakrát seškrábněte stěny mísy. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu.

3 Dortový korpus potřete polevou a ozdobte strouhanou kůrou nebo libovolným zdobením (hoblinky bílé čokolády, kandovaná citrusová kůra apod). Uchovávejte v lednici, před podáváním nechte koláč chvíli odstát při pokojové teplotě.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat