Prostreno.cz

Ovesná kaše pod drobnohledem

Ovesná kaše je takovou stálicí ve světě zdravých snídaní. Někdo ji má rad a někdo zase ne. Dá se připravovat na nekonečně mnoho způsobů, a to jak na sladko, tak i na slano. Proč si tedy dávat k snídani ovesnou kaši a jak si správně připravit?

Z čeho se kaše vyrábí

Oves je celozrnná obilovina, což znamená, že obsahuje všechny tři základní části obilného zrna – otruby, klíček a endosperm. Otruby jsou vnější vrstvou a obsahují vlákninu a důležité minerální látky, jako je hořčík, zinek, fosfor a železo. Klíček je vnitřní část zrna a obsahuje vitaminy skupiny B a zdravé tuky. Endosperm je škrobový střed a představuje hlavní zdroj sacharidů v ovesných vločkách. (1)

Kaše jako taková je tradiční snídaňové jídlo, které si lidé vychutnávají již po staletí. Vyrábí se vařením ovsa, rýže, prosa nebo jiných obilovin ve vodě nebo mléce. Je to výživné a syté jídlo s vysokým obsahem vlákniny a komplexních sacharidů. Navíc je skvělým zdrojem důležitých vitamínů a minerálů, jako je železo, vápník, fosfor a hořčík. Přičemž nezáleží tolik na tom, jakou kaši si vyberete. Záleží hodně na vašich chutích a preferencích. (2)

Výživové a zdravotní benefity

Ovesná kaše je výživná a chutná snídaně plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Je dobrým zdrojem energie a pomáhá udržet pocit sytosti po celé dopoledne. Ovesné vločky mají také nízký obsah kalorií a tuků, takže jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu. (3)

Oves je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zlepšuje trávení. Pomáhá také udržet pocit sytosti po delší dobu, takže by se dalo říci, že pomáhá při hubnutí. Navíc také obsahuje druh vlákniny zvaný beta-glukan, který může pomáhat podporovat zdravé střevní bakterie a snižovat pravděpodobnost zánětu. (4)

Jak si ji vychutnat

Kaše je neuvěřitelně všestranná a lze ji snadno přizpůsobit osobním chutím. Můžete si ji vychutnat čistou nebo s přídavkem sušeného ovoce, ořechů, medu či koření. Pro zvýraznění chuti lze přidat i různé sladké a slané polevy. (5)

Je to ideální snídaňové jídlo pro ty, kteří hledají něco rychlého, výživného a sytého. Lze ji připravit během několika minut a je velmi snadno stravitelná. Jako bonus se jedná o skvělou alternativu pro osoby s potravinovými alergiemi nebo intolerancemi, protože ji lze připravit bez mléka, pšenice nebo lepku. (5)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28067025/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28067025/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, (5) Názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat