Prostreno.cz

Velikonoční vajíčková pomazánka trochu jinak

Velikonoce jsou nejen oslavou jara a symbolikou znovuzrození, ale také časem, kdy se scházíme s rodinou a přáteli u slavnostně prostřeného stolu. Jedním z oblíbených pokrmů, které na něm nesmějí chybět, je vajíčková pomazánka, kterou si mnoho z nás spojuje s dětstvím. Dnes vám přinášíme recept na vajíčkovou pomazánku v netradičním pojetí se slaninou a sýrem s modrou plísní. Tato kombinace přináší bohatou a komplexní chuť, která nejenže osvěží vaše chuťové pohárky, ale také potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Velikonoční vaječná pomazánka se slaninou a sýrem s modrou plísní

Ingredience:
- 6 vajec (uvařených natvrdo)
- 100 g slaniny
- 80 g sýra s modrou plísní (např. Niva, Roquefort, Gorgonzola)
- 4 polévkové lžíce majonézy
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší cibule
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
- 1 lžíce citronové šťávy

Postup:
1. Příprava vajec a slaniny: Vejce uvařte natvrdo (stačí 9 minut ve vroucí vodě), poté je ochlaďte pod studenou vodou a oloupejte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a restujte na pánvi, dokud nebude křupavá. Poté ji položte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

2. Příprava základní směsi: Vychladlá vejce rozkrojte na poloviny a vyjměte žloutky. Žloutky rozmačkejte v míse vidličkou. Bílky nakrájejte nadrobno a přidejte k žloutkům.

3. Příprava pomazánky: Přidejte k vajíčkům na jemno nasekanou cibuli, křupavou slaninu a rozdrolený sýr s modrou plísní. Vmíchejte majonézu, hořčici a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, dokud nevznikne krémová konzistence.

4. Dochucení: Pomazánku ochuťte solí a pepřem podle vlastní preference. Užijte přitom opatrnosti, protože sýr s modrou plísní může být sám o sobě slaný. Nakonec vmíchejte čerstvě nasekanou pažitku.

5. Servírování: Pomazánku můžete podávat na čerstvém křupavém chlebu, bagetě, nebo ji použít jako dip na zeleninové tyčinky. Skvělá je taky jako plnění do plátků šunky nebo tortil.

Variace na vaječnou pomazánku

Kromě této výrazné a krémové verze se sýrem s modrou plísní a slaninou existuje mnoho dalších variací, které můžete vyzkoušet podle svých preferencí a dostupných surovin.

Vaječná pomazánka s avokádem a limetou

Pokud máte chuť na lehčí a zdravější alternativu, zkuste použít zralé avokádo místo části majonézy. Avokádo dodá jemnou strukturu a bohatou krémovou chuť, zatímco limeta přinese svěžest. Postup je jednoduchý: rozmačkejte jedno avokádo a smíchejte s limetkovou šťávou, přidejte nasekaná vejce, majonézu, sůl, pepř a trochu nasekaného koriandru pro nezvyklý nádech.

Vaječná pomazánka s lososem a koprem

Pro milovníky ryb je skvělou volbou přidání uzeného lososa. Jemně nasekejte uzeného lososa a kopr a smíchejte s vajíčky, majonézou, citronovou šťávou a trochou hrubozrnné hořčice. Tato pomazánka vyniká svěží a mírně pikantní chuťovou kombinací, která výborně ladí s tmavým chlebem.

Pikantní vaječná pomazánka s chilli a sýrem čedar

Jestliže máte rádi ostřejší chutě, zkuste přidat trochu nasekaného čerstvého chilli nebo chilli vloček a nastrouhaný sýr čedar. Postupujte stejně jako v základním receptu, jen při přidávání surovin nezapomeňte na koření a sýr. Tento pikantní nádech zahřeje a zároveň urychlí veškeré velikonoční oslavy.

Velikonoční vajíčková pomazánka nemusí být nudná a jednotvárná. Díky variacím a netradičním surovinám, jako je sýr s modrou plísní a slanina, mohou i tradiční pokrmy získat nový rozměr. Experimentujte s různými přísadami a najděte si svoji oblíbenou variantu, která se stane hitem na velikonočním stole. Přejeme vám veselé Velikonoce plné skvělého jídla a pohody!

Zdroje: názor autora, www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a19484613





Celkem 2 komentářů

Avatar
Avatar jana kratochvílová
19.04.2025
Avatar Květoslav
19.04.2025

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba