Prostreno.cz

Vaření s pohankovou moukou obsáhne sladké i slané pečení

Pokud hledáte alternativy ke klasické pšeničné světlé mouce, nezapomeňte vyzkoušet pohankovou mouku. Můžete ji použít na zahuštění polévek i na sladké a slané pečení!

Pohanková mouka je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď, selen a hořčík. Tato mouka je navíc vhodná i pro celiaky (je bezlepková).

Díky již zmíněným obsaženým látkám má příznivý vliv na snižování hladiny krevního cholesterolu, prevenci aterosklerózy, regeneruje jaterní buňky a zlepšuje stav křečových žil. Pohanka je také důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Její příznivé účinky rozhodně nejsou zanedbatelné, vyzkoušejte pár jednoduchých receptů a nahraďte „bílou“ mouku zdravou alternativou!

Pohankové palačinky pro celou rodinu

Co budete potřebovat (na 5 porcí)

  • 130 g pohankové mouky
  • 60 g tmavé rýžové mouky (případně pšeničné, ale pozor ta obsahuje lepek)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 175 ml mléka
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 2 vejce

Postup
Nejdříve smíchejte suché suroviny a poté přidejte vejce, mléko a olej. Vznikne vám hladké těsto, které si vždy před nabráním naběračkou lehce promíchejte. Palačinky smažte na olivovém oleji, nejlepší je použít ten v rozprašovači, abyste využili co nejmenší množství. Palačinky podávejte s ovocem nebo s domácí marmeládou. Pohankové palačinky jsou mnohem sytější než klasické. Uvidíte, že jich sníte méně.

Pohanková bábovka

Cukroví z pohankové mouky

Na cukroví můžete použít jemně mletou pohankovou mouku. Výsledek vás může opravdu příjemně překvapit. Do těsta zkuste nejprve přidat pohankovou mouku v poměru 1:  3 ve prospěch jiné mouky, např. špaldové nebo bílé pšeničné, a dále postupujte dle receptu.

Co budete potřebovat

  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • 3 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek kvalitního oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

Postup
Vejce se třtinovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně přilijeme olej a mléko. Přimícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkový cukr.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pohankové těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut. Místo pohankové mouky můžeme dát i rýžovou mouku.

Upečenou olejovou bábovku s pohankou necháme vychladnout, vyklopíme, podle chuti ocukrujeme a můžeme podávat.

Pohankové těsto na pizzu

Co budete potřebovat

Postup
Do hnětače nasypte kukuřičnou a pohankovou mouku, sůl, sušené droždí, olej, vodu a vejce, vše zpracujte ve vláčné těsto. Rukama namočenýma v oleji z něj vytvořte dvě tenké placky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte zakryté nakynout.

Pizzu si ozdobte podle chuti, vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, poté ihned podávejte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat