Prostreno.cz

3 tipy na levné večeře z brambor aneb šetříme před Vánocemi

Nebudeme si nic nalhávat, každá koruna je teď dobrá. A kromě toho, levná večeře přece neznamená, že to nemůže být pochoutka. Recept na staročeský kucmouch vás určitě nadchne, stejně jako další dobroty!

Brambory mohou na první pohled působit trochu obyčejně, přesto patří mezi nejvýznamnější zemědělské plodiny. Co všechno se s nimi dá vykouzlit? Inspirujte se recepty s nádechem historie. Tyhle večeře jsou za hubičku a budou vám neskutečně chutnat!

Bramborové škubánky (kucmouch)

Budete potřebovat:

Postup: Oškrábané brambory dejte vařit do osolené vařící vody. Až změknou, slijte většinu vody a posypte je moukou. Vařečkou je pak prošťouchněte, aby tekutina mouku spařila. Dobře promíchejte a povařte. Následně mastnou lžící vykrájejte škubánky, které ještě omastěte máslem. Můžete podávat slané, s osmaženou cibulkou a salátem. Nabízí se i sladká varianta – s cukrem a mletým mákem, popřípadě s tvarohem.

Bramborová omeleta

Budete potřebovat:

  • ¼ kilogramu brambor
  • 2-3 vejce
  • 15 dekagramů uzené klobásy
  • 1 lžíci sádla, kapku mléka

Postup: Uvařené brambory nakrájejte na tenké plátky a osmažte je na omastku spolu s klobásou nakrájenou na kolečka. Když je vše dostatečně horké, urovnejte obsah pánve a zalijte rozkloktanými vejci s trochou mléka. Osolte, ale nemíchejte! Nechte pokrm vcelku ztuhnout, až se spodek opeče dozlatova. Pak už jen zbývá opatrně překlopit na talíř a může se podávat.

Kyselé brambory (slovenské)

Budete potřebovat:

Postup: Oškrábané brambory uvařte ve slané vodě jen tak napůl. Bokem si vytvořte bledou jíšku na slanině, zalijte ji vodou z kysaného zelí, ještě dosolte a ochuťte bobkovým listem. Tu pak přidejte k bramborám a spolu povařte. Servírujte se sázenými vejci. Vsaďte boty, že tohle bude mít určitě úspěch!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat