Prostreno.cz

Vyzkoušejte netradiční polévky z mrkve nebo červené řepy

Už jste přesycení klasického vývaru s nudlemi? I té největší dobroty se člověk jednou přejí. A pak vítá každou změnu! Necháte se inspirovat čtyřmi recepty, které do vaší kuchyně vnesou svěží vítr?

Horká polévka je typicky zimní jídlo. I toho největšího zmrzlíka dokáže postavit na nohy! Vyčerpali jste zásobu tradičních receptů? Vrhněte se na ty méně obvyklé. Chutnají totiž skvěle!

Mrkvová polévka

Suroviny:

  • 1 kilogram mrkve
  • 1 tabletka umělého sladidla
  • špetka soli
  • 1 litr vody

Postup: Omytou mrkev nakrájejte na menší kousky, přidejte ostatní přísady a vařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Podle potřeby přilévejte vodu, aby se nevypařila. Následně mrkev rozmixujte a ještě krátce povařte.

Ovesná polévka

Suroviny:

  • 50 gramů mrkve
  • 50 gramů celeru
  • malá cibule
  • petržel
  • ovesné vločky
  • hrudka másla
  • 1 žloutek
  • 1 decilitr mléka

Postup: Uvařte zeleninu, přeceďte do ovesných vloček zalitých vodou a vařte zhruba půl hodiny. Poté přihoďte máslo, žloutek a přilijte mléko.

Polévka z červené řepy

Suroviny:

  • 150 gramů řepy
  • 120 gramů kysaného zelí
  • 40 gramů mrkve
  • 30 gramů petržele
  • 1 cibule
  • 100 gramů uzené klobásy
  • sůl a pepř
  • 180 gramů hovězího masa
  • 2 decilitry šlehačkové smetany

Postup: Řepu oloupejte a zpracujte na malé kostičky. Maso dejte vařit vcelku do studené a osolené vody s pepřem. Po 30 minutách varu přidejte řepu, zelí, mrkev, cibuli, petržel a nakrájenou klobásu. Měkké maso vyjměte, rozporcujte a vraťte do polévky. Ve finále zjemněte kyselou smetanou. Co k tomu? Tmavý chléb je správná volba!

Brynzová polévka

Suroviny:

  • 100 gramů brynzy
  • 3 krajíce chleba
  • kmín
  • sůl
  • 1 cibule

Postup: Povařte cibuli i s kmínem v litru osolené vody. Vývarem pak zalijte rozdrobenou brynzu a nalámaný chléb v hlubokém talíři. Jednoduché, rychlé a výborné.

Kroupová polévka

Suroviny:

  • 3 hrsti krup
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • mléko

Postup: Kroupy řádně vyperte, zalijte je vodou a vařte do změknutí. Vývar přeceďte přes sítko, osolte a vmíchejte máslo. Na zjemnění použijte žloutek s kapkou mléka. Dobrou chuť!

Zdroj: bonappetit.com, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na pivu

(5 hlasů)

Polévka z máslové dýně

(7 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat