Prostreno.cz

Opravdu víte, jak správně uvařit čaj?

Zelený čaj, maté, rooibos, lapacho či pu-erh. Doopravdy tyhle čaje připravujte správně? Vyhněte se obvyklým chybám a dostaňte ze šálků maximum pro svou pohodu a zdraví!

Internetová encyklopedie popisuje čaj jako kulturní nápoj, připravovaný obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě. Pro samotné lístky se také užívá název čaj. Označení čaj se běžně užívá i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například ovocné čaje, bylinné čaje nebo šípkový čaj), které se někdy označují jako nečaje. Čaj má vedle povzbuzujících účinků v mnoha případech díky látkám v něm obsaženým také blahodárný vliv na organismus. A to je přesně ten důvod, proč ho mnozí milují. Víte ale, jak se správně připravuje? Přihlédněte k typu čaje!

Příprava zeleného čaje

Dejte vařit 1 litr vody a tu poté nechte ochladit asi na 70 stupňů. Do konvice dejte 3 až 5 rovných lžiček čaje. Zalijte vodou. Čaj nechte vyluhovat. Obyčejné druhy 1 minutu, dobré druhy maximálně 3 minuty. Delší louhování způsobuje hořkost čaje, také se vytrácejí povzbuzující účinky.

Jemným sítkem čaj přelijte do druhé, vyhřáté konvice. Pijte bez cukru. Mimochodem, čajové lístky lze zalít ještě dvakrát nebo třikrát. V tom případě nechte vyluhovat jen polovinu doby.

Příprava čaje maté

Vodu na čaj (1 litr) přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 5 rovných lžiček čaje, na slabší nálev postačí jen 4 lžičky. Čaj nechte vyluhovat až 10 minut. Čím déle, tím bude silnější chuť. Jemným sítkem přeceďte do jiné, předehřáté konvičky. Můžete dosladit javorovým sirupem. Lístky je možné přelít ještě jednou, ale ne vícekrát!

Příprava čaje pu-erh

Litr vody přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 5 rovných lžiček čaje, zalijte vodou. Čaj nechte vyluhovat 2 až 3 minuty. Při této době jsou povzbuzující účinky slabší. Pokud máte zájem o větší sílu, nechte luhovat déle, ovšem přihlédněte k faktu, že pokud se doba protáhne na déle než 10 minut, tak je chuť čaje velmi, velmi dominantní.

Čaj přelijte přes jemné sítko do druhé, předehřáté konvice. Lze ho dosladit kapkou medu. Co se týče opakovaného zalití, tak je možno udělat až čtyři čajové nálevy po sobě. V takovém případě nechte čaj louhovat už jen polovinu udané doby.

Příprava čaje lapacho

Vodu na čaj (1 litr) dejte vařit do velkého hrnce (nepoužívejte nádoby z hliníku nebo cínu). Zároveň nasypte do vody 1 až 2 vrchovaté lžíce čaje a všechno nechte na mírném ohni vařit přikryté pokličkou, a to 5 minut. Poté hrnec sundejte z plotny a nechte louhovat dalších 15 až 20 minut. Čaj přes jemné sítko slijte do předehřáté konvice. Pijte ideálně bez přísad.

Příprava čaje rooibos

1 litr vody přiveďte k varu. Do konvičky dejte asi 6 vrchovatých lžiček čaje. Ty zalijte vodou. Čaj nechte vyluhovat 2 až 3 minuty. Jemným sítkem čaj přeceďte do další, předehřáté konvice. Pijte jen tak nebo se sladkou smetanou či s mlékem. Všechny další nálevy (mohou být až tři) nechte louhovat jen jednu minutu.

Zdroj: Síla čaje, Christina Kempe





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat