Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Bylinky, které se nejlépe hodí do vašich oblíbených jídel

21. 6. 2017 | Krok za krokem

Poklady přírody jsou při vaření dobrými pomocníky. Nejenže zvýrazní chuť pokrmů, ale umí vyléčit i různé neduhy! Stále tápete, k jakým jídlům ladí konkrétní rostliny? Nahlédněte s námi do kuchařek našich babiček!

Byliny se u nás stávají zcela dostupným zbožím. Dají se koupit za pár korun a výběr je opravdu rozmanitý. Proč tedy nevyužít jejich sílu se vším všudy? Vždyť stačí málo a večeře je rázem lahodnější! Víte, jak je správně používat?

Anýz

Jak s ním naložit? Přijde vám k duhu při nakládání červeného zelí a řepy. Hodí se do jablečného a hruškového kompotu, výborný je do koláčů, ale přidává se i k rybám a žampionům.

Účinky: Podporuje trávení, zabraňuje nadýmání, léčí kašel.

Badyán

Mnozí mu neřeknou jinak než hvězdičkový anýz. Ale pozor, není to totéž. V české kuchyni se používá do omáček, perníků, sladkých i asijských pokrmů a švestkových povidel.

Účinky: Zmírňuje zažívací potíže a podporuje uvolňování hlenu při vykašlávání.

Bazalka

Její charakteristické aroma je zkrátka nezaměnitelné. Skvěle dochutí masové polévky, karbanátky, saláty, ryby, těstoviny a pokrmy z rajčat.

Účinky: Povzbuzuje chuť k jídlu a má uklidňující schopnosti. Poradí si s onemocněním sliznic.

Fenykl

Hlízy fenyklu podtrhnou zeleninové saláty a syrovou stravu. Sušenými semeny můžete okořenit některá pečiva, majonézové nebo kyselé zálivky, sýry, pudinky i kompoty.

Účinky: Tlumí bolesti břicha a nadýmání.

Estragon (pelyněk)

Díky své výrazné, pikantní příchuti dokonale vyladí dušená masa, nakládanou zeleninu, marinády i vaječné omelety.

Účinky: Zmírňuje křeče v trávicím ústrojí, působí proti kornatění tepen.

Koriandr

Tato kořeněná bylina podobná anýzu je důležitou přísadou asijské kuchyně. Ale přidává se i do luštěnin a zavařenin, medového pečiva a k masu.

Účinky: Zatočí s pocitem plnosti v žaludku i nadýmáním.

Libeček

Typicky polévkové koření, které nikdy nezklame. Čočková, bramborová nebo vývar? Tam zkrátka pasuje! Ovšem rozumí si i s mletým masem, sekanou a pomazánkami.

Účinky: Povzbuzuje sekreci trávicích šťáv, zažene únavu, vzpruží nervovou soustavu.

Tymián

Intenzivně vonící poklad tvoří základ středozemní kuchyně. Italové a Francouzi na něj nedají dopustit! Patří do jehněčí pečeně, stejně jako do nákypu a k zelenině.

Účinky: Podporuje štěpení tuků, léčí bronchitidu.

Kurkuma

Prášek je nezbytnou součástí kari koření. Výborně se hodí do rýže a rizota.

Účinky: Používá se při ledvinových onemocněních, zlepšuje chuť k jídlu.

Oregano (dobromysl)

Harmonizuje italské pokrmy, jako jsou pizzy a těstovinové speciality.

Účinky: Mírní potíže při onemocnění horních a dolních cest dýchacích.

Správné ohřívání bramborové kaše, knedlíků a těstovin

Hovězí svíčková se sýrem

Hovězí svíčková se sýrem

8 hlasů
30min 983 kJ 236 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Dušené jelení maso

14 hlasů
1h a 30min 646kJ 450 Kč

Kdo má rád zvěřinu, určitě tento recept vyzkouší.

Zeleninová polévka

11 hlasů
30min 166kJ 85 Kč

Hustá zeleninová polévka z mražené zeleniny.