Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Bylinky, které se nejlépe hodí do vašich oblíbených jídel

21. 6. 2017 | Krok za krokem

Poklady přírody jsou při vaření dobrými pomocníky. Nejenže zvýrazní chuť pokrmů, ale umí vyléčit i různé neduhy! Stále tápete, k jakým jídlům ladí konkrétní rostliny? Nahlédněte s námi do kuchařek našich babiček!

Byliny se u nás stávají zcela dostupným zbožím. Dají se koupit za pár korun a výběr je opravdu rozmanitý. Proč tedy nevyužít jejich sílu se vším všudy? Vždyť stačí málo a večeře je rázem lahodnější! Víte, jak je správně používat?

Anýz

Jak s ním naložit? Přijde vám k duhu při nakládání červeného zelí a řepy. Hodí se do jablečného a hruškového kompotu, výborný je do koláčů, ale přidává se i k rybám a žampionům.

Účinky: Podporuje trávení, zabraňuje nadýmání, léčí kašel.

Badyán

Mnozí mu neřeknou jinak než hvězdičkový anýz. Ale pozor, není to totéž. V české kuchyni se používá do omáček, perníků, sladkých i asijských pokrmů a švestkových povidel.

Účinky: Zmírňuje zažívací potíže a podporuje uvolňování hlenu při vykašlávání.

Bazalka

Její charakteristické aroma je zkrátka nezaměnitelné. Skvěle dochutí masové polévky, karbanátky, saláty, ryby, těstoviny a pokrmy z rajčat.

Účinky: Povzbuzuje chuť k jídlu a má uklidňující schopnosti. Poradí si s onemocněním sliznic.

Fenykl

Hlízy fenyklu podtrhnou zeleninové saláty a syrovou stravu. Sušenými semeny můžete okořenit některá pečiva, majonézové nebo kyselé zálivky, sýry, pudinky i kompoty.

Účinky: Tlumí bolesti břicha a nadýmání.

Estragon (pelyněk)

Díky své výrazné, pikantní příchuti dokonale vyladí dušená masa, nakládanou zeleninu, marinády i vaječné omelety.

Účinky: Zmírňuje křeče v trávicím ústrojí, působí proti kornatění tepen.

Koriandr

Tato kořeněná bylina podobná anýzu je důležitou přísadou asijské kuchyně. Ale přidává se i do luštěnin a zavařenin, medového pečiva a k masu.

Účinky: Zatočí s pocitem plnosti v žaludku i nadýmáním.

Libeček

Typicky polévkové koření, které nikdy nezklame. Čočková, bramborová nebo vývar? Tam zkrátka pasuje! Ovšem rozumí si i s mletým masem, sekanou a pomazánkami.

Účinky: Povzbuzuje sekreci trávicích šťáv, zažene únavu, vzpruží nervovou soustavu.

Tymián

Intenzivně vonící poklad tvoří základ středozemní kuchyně. Italové a Francouzi na něj nedají dopustit! Patří do jehněčí pečeně, stejně jako do nákypu a k zelenině.

Účinky: Podporuje štěpení tuků, léčí bronchitidu.

Kurkuma

Prášek je nezbytnou součástí kari koření. Výborně se hodí do rýže a rizota.

Účinky: Používá se při ledvinových onemocněních, zlepšuje chuť k jídlu.

Oregano (dobromysl)

Harmonizuje italské pokrmy, jako jsou pizzy a těstovinové speciality.

Účinky: Mírní potíže při onemocnění horních a dolních cest dýchacích.

Snadná výroba domácích léčiv. Zkuste zázračné tinktury na...

Kuřecí plněné kozím sýrem

Kuřecí plněné kozím sýrem

13 hlasů
55min 601 kJ 85 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Treska v pistáciích

0 hlasů
40min 695kJ 200 Kč

Treska v křupavých oříšcích.

Candát s houbami

2 hlasy
1h a 20min 559kJ 340 Kč

Opečenou rybu skvěle doplňuje máslová omáčka s houbami.