Prostreno.cz

Šťouchané brambory jsou historickým staříkem

Archeologové z USA nalezli během vykopávek v Utahu zřejmě nejstarší důkaz konzumace hlíz bramboru. Datuje se do období před 10,9 tisíce let, a navíc se jedná o brambory šťouchané. Tak dlouho už tento dodnes oblíbený pokrm figuruje v lidském jídelníčku.

Krom toho je nález také důkazem, jak dlouho lidé brambory šlechtí a pěstují. Tedy minimálně jedenáct tisíc roků.

Archeologové znají stáří pěstování také u jiných plodin. Kupříkladu nejstarší důkazy kultivace ovsa pocházejí z Itálie a spadají do období před 32 600 roky, ječmen a pšenici pěstovali prokazatelně před třiadvaceti tisíci lety na území dnešního Izraele a fazole v Číně už před třiadvaceti tisíci lety.

Bramborový škrob nalezli na nástrojích užívaných k přípravě pokrmů v Escalante v Utahu. Tamní indiáni tak zcela určitě pěstovali a konzumovali hlízy brambor před jedenácti tisíci lety. Nejedná se však o dnešní druh brambory Solanum tuberosum, která pochází z And, ale jde o druh Solanum jamesii.

„Tyto brambory pro ně mohly být tak důležité, jako jsou dnes ty naše pro nás,“ tvrdí profesorka Lisbeth Louderback z Přírodovědeckého muzea v Utahu.

Originální letní pochoutka

Jste milovníky šťouchaných brambor a hledáte nový recept, který byste mohli vyzkoušet? Co takhle oslavit začátek pravé houbařské sezony (alespoň v některých regionech už vystrkují hlavičky z mechu) a zkusit brambiry právě s houbami? Tenhle recept si zamilujete!

Co budete potřebovat? 1 kg brambor, 1 cibuli, 4 lžíce másla, 1–2 stroužky česneku, 250 g hub, 1/2 lžičky estragonu, 180 ml mléka, 1 lžičku soli, 1/4 lžičky pepře, 180 g sýra čedar – strouhaného, 2 lžíce nasekané pažitky (nebo zelené cibulky)

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě. Mezitím rozpusťte ve velké pánvi 2 lžíce másla, přidejte jemně nakrájenou cibuli, nakrájený česnek a orestujte dozlatova. Přidejte očištěné, nakrájené houby, estragon a poduste, až se odpaří voda z hub.

Přidejte mléko a přiveďte k varu. Povařte 5 minut. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte, k bramborám přidejte podušené houby, nastrouhaný sýr a zbytek másla. Dochuťte solí a pepřem

Brambory dejte do zapékací misky a zapečte v troubě pod grilem přibližně 10–15 minut. Podávejte posypané pažitkou, nebo cibulkou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat