Prostreno.cz

Cibule je královna kuchyně s léčivými účinky

Čas cibule je tu. Jak ji rychle oloupat a co dělat, aby její silice nedráždily naše oči? Na královnu kuchyně existují jisté fígle!

Kdy jindy, když ne teď? Cibulka už leckde plní koše nadšených zahrádkářů. Vhodný čas pro sklizeň cibule obecně závisí na způsobu jejího pěstování i na poloze místa, kde je pěstována. Ranější sklizeň mají cibule vypěstované ze sazečky  – v nižších polohách většinou v polovině července, ve vyšších polohách o dva týdny později. A pak je tu ještě jedno skvělé období: zhruba ke konci srpna se cibule sklízejí z přímého výsevu. Taky už teď přemýšlíte, co si počnete s novou úrodou? Ať už váš mlsný jazyk myslí na cokoli, vždy je dobré vědět, jak se k cibuli správně chovat.

Snadnější loupání

Na tři minutky ponořte cibuli do studené vody. Slupka zvláční a netrhá se. Její loupání vám tak půjde o něco lépe.

Už žádné podrážděné oči

Cibule nedráždí oči, když se dá předem do vyhřáté trouby, nebo ji krájíte v blízkosti tepla. Pokud nic takového absolvovat nechcete, pořiďte si ruční kráječ cibule. Ten usnadní její porcování a zároveň zamezí silicím, aby podráždily oči. Jeho údržba je nenáročná, jenom se před samotným vložením oloupané cibule do kráječe musí cibule překrojit na polovinu či více kusů. (Cena kráječe již okolo stokoruny.)

Ruce po manipulaci s cibulí opláchněte octovou vodou. A rovnou zapomeňte na to, že byste si vystačili s masovým strojkem nebo struhadlem. Sice i tohle je možnost, jak cibuli nakrájet, nicméně cibule při styku s kovem hořkne. Nevadí vám krájení, ale spíš specifický pach z úst?

Jak nemít „cibulový dech“?

Pokud jste k obědu měli třeba francouzskou cibulačku nebo jinou dobrotu, napijte se mléka. To zápach eliminuje ještě dřív, než jej někdo zaregistruje. Jo, a postarejte se i o pravidelný přísun svěží chuti.

Cibuli můžete posadit na hrdlo užší sklenice tak, aby její zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Za několik dní pustí do vody kořínky a nahoře začne vyrážet zelenou nať. Tu můžete ořezávat několik dní a používat ji do polévek či jako ozdobu obložených chlebů. A co skladování pro dlouhodobější účely?

Vyloženě se nabízejí copy zavěšené ve spíži. Nevýhodou je, že pokud je ve spíži tepleji, cibule začne brzy vyrážet zelené výhonky a kazí se. Proto se opět doporučuje vyhřátá trouba. Pokud cibuli na pár minut dopřejete „solárium“, neraší tak snadno. Tak pokus to stojí.





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat