Prostreno.cz

Bábovkové triky, které je nutné znát

Při přípravě těsta se vyplatí šetřit cukrem a mdlému vaječnému žloutku lze přičarovat sytě žlutou barvu. Víte jak? Pokud ne, rádi vám to odtajníme.

Bábovka je typickým pečivem nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku, Slovensku a jižních částech Německa. Jisté prameny uvádějí, že historicky první kousek s názvem kugelhopf byl upečen právě v Německu, a to na počátku 17. století. Je až k nevíře, jak dlouho už si lidé na této dobrotě pochutnávají! Ani vy si neumíte bez bábovky víkend ani představit? V tom případě se ujistěte, že znáte všechny zlepšováky. O některých se totiž příliš nemluví!

Dokonalé těsto? Šetřete cukrem

Aby se vám bábovka podařila na jedničku, je třeba dodržet pár základních pravidel. Všechny komponenty, tedy mouka, vejce, máslo a mléko, by měly mít stejnou teplotu, ideálně mezi 25 až 30 stupni Celsia. S cukrem se držte raději při zemi, a moc to s ním nepřehánějte, neboť následkem jeho nadmíry těsto hůře nabývá na objemu, rychleji hnědne a má tendenci si „sedat“. Nezapomínejte ani na zásadu, že čím více tuku, tím více droždí.

Nadýchanost a barvu dodá žloutek

Že skutečnou nadýchanost bábovky a barvu zajistí žloutek, to není žádným tajemstvím. Jenže jak zařídit, aby i tahle část vajíčka byla sytě žlutá, zkrátka radost pohledět? Přidejte ke žloutku čtvrt lžičky soli a nechte ho 15 minut odstát. Uvidíte sami, co to udělá!

Netradiční chuť s rumovými rozinkami

Pečená sladkost v alko verzi? Ideální způsob, jak ke kávě pohostit dospělé hosty! Dezert bude chutnat výrazněji, pokud do těsta přihodíte pár rozinek přes noc namočených v rumu. Upečenou bábovku poté nakrájejte na plátky, které pak můžete střídavě pokapat různými druhy alkoholu. Výborně se hodí třeba vaječný koňak, kapka zmíněného rumu, nebo kávový likér.

Jablko jako tajná přísada vláčnosti

Stává se vám někdy, že je bábovka příliš suchá a mnohdy strávníkům uvízne v krku? Ne snad, že by si někdo stěžoval, ale co není, může být. To by chtělo pořádnou dávku vláčnosti, nemyslíte? Jako skvělé řešení se přímo nabízí najemno nastrouhané jablko. Neváhejte ho přidat do těsta, nebudete litovat…

Lesk jako blesk? Žádný problém

Ano, při výrobě těsta se vyplatí držet dávkování cukru na uzdě. Pokud však práškovým cukrem vysypete formu na bábovku, na konci pečení se dočkáte lákavé kůrky s příjemným leskem. Takže tady sladidlem šetřit nemusíte!

Zdroj: www.gourmetacademy.cz/vlacne-letni-babovky/, názor a zkušenosti autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat