Prostreno.cz

Náprava nepovedených omáček pod taktovkou našich babiček

Překyselená, přesolená, nebo dokonce připálená omáčka? Komu z nás se někdy něco takového nestalo. Důležité je zachovat klid a mít po ruce kondenzované mléko, kousek chleba, mrkev nebo citron.

Češi jsou národem „omáčkářů“, to je bez debaty. Mezi oblíbené gastronomické triumfy hospodyněk bezpochyby patří svíčková, stejně jako rajská, houbová či koprovka. Ani vy na omáčky obecně nedáte dopustit, ale sem tam se vám nějaká nepovede? Buďte v klidu, máme pro vás pár zlepšováků, které vám pomohou předejít kuchyňské katastrofě. Pocházejí od těch nejpovolanějších – našich babiček. V čem se od nich můžeme inspirovat?

Škraloup? Ten vám nehrozí

Když v hrnci na hladině vašeho pracně připravovaného výtvoru plave škraloup, není to žádná výhra. Chcete tomu předejít? To samozřejmě můžete. Stačí na vidličku napíchnout kousek másla a „přejet“ jím několikrát tam a zpátky po povrchu omáčky. Teď už se žádné nechtěné „ozdoby“ obávat nemusíte!

Překyselená omáčka. Co s ní?

I mistr tesař se někdy utne. Není třeba si namlouvat, že jsme neomylní, viďte? Zkušenému, stejně jako amatérovi, občas „ujede“ ruka, přičemž pokrm dochutí jinak, než si původně představoval. To ale pořád ještě neznamená, že je vše ztraceno. Překyselenou omáčku snadno napravíte tak, že do ní kápnete trochu slazeného kondenzovaného mléka.

Příliš soli. I tenhle problém má řešení

Další lekcí babičkovské „omáčkové polepšovny“ je oprava přesolené omáčky. Ani v tomto případě totiž není nutné propadat panice. Přidejte do hrnce oloupanou syrovou bramboru, po krátkém povaření by to mělo být v pořádku. Nutno podotknout, že stejnou službu vám prokáže i kousek chleba nebo mrkve. Možnou alternativou je také zředění omáčky a následné zahuštění vodou, ve které se rozmíchá trocha bramborové moučky.

Připálené nadělení? Žádný stres

Občas se vám přihodí, že smetanovou omáčku trochu připálíte? Nic si nevyčítejte, stane se. Tekutinu ihned přelijte do jiné nádoby, vmíchejte do ní mouku rozšlehanou v mléce nebo smetaně a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté přidejte silnější plátek citronu, krátce povařte a omáčku přeceďte. Garantujeme vám, že nikdo nic nepozná!

Zdroj: www.kitchentricks.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat