Prostreno.cz

Kofeinová snídaně nebo tiramisu. Kde všude se dá použít kávový koncentrát

Čas ledové kávy se zmrzlinou a šlehačkou je tu. Připravte si tu svoji, jedinečnou a opravdu silnou – navíc v pohodlí domova. Využijte kávový koncentrát, jehož sílu oceníte hlavně tehdy, když jej necháte odležet přes celou noc!

Milujete ledovou kávu? A kdo ne? Tohle jí předchází! Při výrobě kávového koncentrátu se nejprve vyrobí silná káva. (To se provádí v obřích tancích.) Tento proces si lze vizualizovat asi tak, jako bychom si dělali kávu v obrovském překapávači. Do vrchní části se nasype mletá káva dané zrnitosti. Pak se do ní pustí horká voda. Ve spodní části se následně zachytává zmiňovaný kávový koncentrát. Dále pak lze postupovat dvojím způsobem.

Tak zvanou pulverizací (rozprašováním za tepla) nebo lyofilizací (zmrazením a sublimací). Ano, je to klíč k dokonalé ledové kávě. Ale kde kdo miluje, když se takový koncentrát přidá i do bonbonů nebo dezertů. Ostatně, jednoduše si jej vytvoříte tak, že promícháte mleté ​​kávové zrno a vodu – a necháte přes noc odstát. Výsledkem je velmi silný koncentrát, který se nejčastěji ředí vodou, aby se vytvořila dokonalá ledová káva. Do ní si lze pochopitelně přidat své oblíbené sirupy od vanilkového třeba po vaječný koňak. Uvedený koncentrát je však mnohem všestrannější. Kde všude se dá použít?

Opojné tiramisu

Tradiční italský dezert se sýrem mascarpone, piškoty a silným espresem patří k dokonalým poobědovým tečkám. Sice ho lze řadit k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec, ale kdo by něco takového například na dovolené či během odpočinku na vlastní zahradě řešil, že? Až si budete připravovat svůj vlastní, domácí, použijte kávový koncentrát a pořádně v něm každý piškot „vymáchejte“. Akorát pozor. Jelikož tiramisu obsahuje syrová vejce, není možné tento dezert dlouho skladovat z důvodu nebezpečí salmonelózy. (Řešením jsou pasterovaná vejce.)

Kofeinová snídaně

Ráno nestíháte svoji oblíbenou kávu? Vezměte ovesné vločky, ty zalijte mlékem, zředěným kávovým koncentrátem a javorovým sirupem. Tato snídaně je ultra rychlá (nezabere déle než jednu minutu), geniální, skvělá a variabilní. Využít pro ni můžete i sezonní ovoce nebo to, co zrovna „máte po ruce“.

Kávové lanýže

Čokoláda a káva? Jedno z nejdokonalejších spojení na světě! Již jste někdy ochutnali kávové lanýže? Jedná se o kombinaci sušenek, silné kávy, smetanového sýru bez příchuti a bílé, mléčné nebo hořké čokolády. Sušenky se, jako v případě tiramisu a piškotů, do kávy namáčejí, přičemž pro zvýraznění chuti lanýžů leckdo používá i trochu kávového likéru. Pokud použijete koncentrát, nic takového nebudete potřebovat. Nechte si chutnat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat