Prostreno.cz

Nejlepší způsob, jak zpracovat dýňová semínka

Co s dýňovými semínky? Jestli si tuto otázku kladete pokaždé, co připravujete chutnou polévku, věřte, že nejste jediní. Kde kdo se téhle cennosti dobrovolně zbavuje! Proč příště semínka neházet do koše? Pochutnáte se na nich a ještě díky nim budete zdravější!

Po zpracování dýně mnoho lidí řeší, co se semínky. Propláchněte je tak, aby se zbavila buničiny, a povařte je ve slané vodě. Povaření změkčuje tvrdou vnější skořápku semen. Pro co nejlepší výsledek použijte velkorysé množství soli a počínejte si úplně stejně, jako byste vařili těstoviny. Jedná se o malý detail, který však ve výsledku způsobí značný rozdíl. A co konkrétní postup?

Opláchnutá semínka dejte do středního hrnce. Na každý šálek semínek přidejte 2 šálky vody a 2 lžíce soli. Přidejte také 1 lžíci olivového oleje. Vodu přiveďte k varu a povařte asi 10 minut. V tomto čase přidejte další lžíci olivového oleje a dle libosti i koření podle chuti (dobrovolné). Semínka sceďte, dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 200 stupních Celsia asi 20 až 25 minut. Semínka průběžně kontrolujte a během posledních pěti minut i promíchejte. Na závěr můžete posypat solí. No a chutné zobání k televizi je na světě! Mimochodem, semínka mají i mnoho zdravotních benefitů.

Zdravé srdce

Čtvrt šálku dýňových semen obsahuje téměř polovinu doporučeného denního množství hořčíku, který se účastní řady životně důležitých fyziologických funkcí. Ovlivňuje například správnou tvorbu kostí a zubů, uvolnění krevních cév a funkci střev. Ukázalo se také, že hořčík prospívá krevnímu tlaku a pomáhá předcházet náhlé srdeční zástavě, srdeční infarktu a mrtvici.

Imunitní podpora

Dýňová semena jsou zároveň bohatým zdrojem zinku, který je důležitý pro imunitu, buněčný růst, spánek, náladu, chuť, zdraví očí a pokožky, regulaci inzulínu a sexuální funkce u mužů. Ve hře je hlavně zdraví prostaty. Nedostatek zinku způsobuje chronickou únavu, depresi či akné. Lidé, kteří si na jeho příjem nedávají pozor, bývají více nemocní.

Vysoký obsah antioxidantů

Dýňová semena obsahují antioxidanty, jako jsou karotenoidy a vitamin E. Antioxidanty mohou snížit zánět a chránit buňky před škodlivými volnými radikály.

Zlepšení spánku

Pokud máte potíže se spánkem, možná budete chtít jíst nějaké dýňová semena mnohem častěji. Jsou totiž přirozeným zdrojem tryptofanu, což je aminokyselina, která spánek pomáhá podporovat. Dýňová semena jsou i vynikajícím zdrojem hořčíku, jak již bylo uvedeno. Adekvátní hladiny tohoto minerálu jsou také spojeny s kvalitnějším spánkem.





Celkem 2 komentářů

Po přečtení článku budu semínka sušit
28.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat