Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Marmeláda z červených pomerančů od Boženy z Prahy dobývá svět

Ano, to jsme MY ŽENY v redakci Bety.cz. Jsme jedinečné, tak jako každá z vás! Jsme jako puzzle, kde je na první pohled každý kousek jiný, ale když je dáte dohromady, perfektně to sedí!

Zobrazit další články autorky

20. 4. 2019 | Krok za krokem

Tak marmeláda, nebo džem? V češtině má většina z nás tato dvě slova za synonyma, ale někteří vědí, že se tyto dvě pochoutky zaměňovat nemají. Marmeládou se správně nazývá pouze ovocná zavařenina z citrusů. A Češka s ní vyhrála mezinárodní soutěž!

U nás není pomerančová marmeláda tak známá nebo oblíbená, ale třeba Britové ji milují. A tou úplně největší pochoutkou je pro ně marmeláda ze sevillských pomerančů, která byla vlastně náhodou poprvé vyrobena ve Skotsku. Tam v 18. století připlula poničená španělská loď’ s nákladem těchto plodů, který levně odkoupil místní obchodník James Keiller. Trpké citrusy ale nikomu nechutnaly, a tak je jeho matka Janet rozvařila spolu s cukrem a vznikla sevillská marmeláda. Byla natolik dobrá, že James Keiller vybudoval fabriku na její výrobu. V Británii ji lidé od té doby s velkou oblibou snídají namazanou na toastech.

Marmeládové klání. Autor: Hermione McCosh

Češka dobývá svět

V České republice se sevillské pomeranče shánějí těžce, pomerančová marmeláda však k dostání je. Pokud byste chtěli doma uvařit marmeládu ze sevillských pomerančů, budete si muset počkat na konec prosince, kdy začíná jejich sezona, která trvá jen několik týdnů. Prozatím můžete zkusit recept z červených pomerančů od paní Boženy Králové z Prahy, která s touto marmeládou vyhrála stříbrné ocenění v kategorii ,,mezinárodní marmeláda” na Mezinárodní soutěži ve výrobě marmelád v Anglii.

Recept na marmeládu z krvavých pomerančů podle Boženy Králové

Božena Králová. Autor: Iveta Frost

Ingredience:

  • 2 kg krvavých pomerančů v bio kvalitě
  • 60 g citronové šťávy
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 vanilkové lusky
  • citrusový pektin

Postup:

  1. Pomeranče důkladně očistíme a celé je vložíme do velkého hrnce (ideálně tak, aby byly všechny v jedné vrstvě na dně hrnce). Zalijeme vodou (do výšky ponoření pomerančů, tj. přibližně 10 cm), přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 2 hodiny.
  2. Uvařené pomeranče vyndáme z nálevu a odložíme si je do mísy. Nálev si ponecháme, přidáme na plameni a začneme ho redukovat. (Naším cílem je nálev zredukovat na ½ původního množství.)
  3. Pomeranče si mezitím rozřízneme a do misky vyndáme dužinu. Poté vyškrabeme bílou vnitřní slupku, kterou vyhodíme. Zbyde nám kůra z pomerančů, kterou si pokrájíme na proužky (použijeme cca 2/3 množství kůry).
  4. Vanilkové lusky podélně rozkrojíme a vyloupneme z nich dřeň.
  5. Do zredukovaného nálevu přidáme dužinu z pomerančů, citronovou šťávu, 900 g cukru, pomerančovou kůru a dřeň z vanilkových lusků. Směs vaříme do té doby, než se cukr rozpustí a chutě se spojí. Pokud obsah potřebujeme ještě více zredukovat, zvýšíme teplotu a odpaříme do požadované hustoty.
  6. Do 100 g cukru si rozmícháme přírodní citrusový pektin. Co se množství pektinu týče, odměříme ho dle návodu výrobce na obalu produktu.
  7. Snížíme plamen a za stálého míchání začneme do hrnce pomalu sypat směs cukru a pektinu. Pár minut povaříme, a pokud máme pocit, že má marmeláda požadovanou hustotu, provedeme test tuhnutí.
  8. Do mrazáku v předstihu vložíme malý talířek. Na něj kápneme trochu marmelády a po zchladnutí zkontrolujeme její konzistenci. Pokud nám marmeláda připadá málo tuhá, přidáme pektin s trochou cukru. Test tuhosti opakujeme do té doby, než jsme s konzistencí spokojeni.
  9. Uvařenou marmeládu okamžitě plníme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v chladu.

Tato marmeláda patří mezi ty méně sladké. Pokud máme rádi marmeládu sladší, upravíme poměr ovoce – cukr na 1 : 1. Marmeláda je výborná k snídani, kdy si ji můžeme namazat na chleba či toast spolu s máslem.

Autor: Veronika Macleod

Uvařte si doma vlastní šeříkový sirup. Je to elixír zdraví

Kuřecí kousky

Kuřecí kousky

10 hlasů
50min 531 kJ 110 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Salát s čekankou

12 hlasů
15min 890kJ 58 Kč

Z čekanky si můžeme připravit jednoduchý hořkosladký s...

Česnekové krevety

13 hlasů
30min 629kJ 155 Kč

krevety s česnekem v jablečném džusu