Prostreno.cz

Kuchařské dovednosti, který by měl zvládnout každý

Vyhýbáte se kuchyni obloukem a jak se říká „spálíte i vodu na čaj“? Možná je na čase to změnit. Tyhle základní dovednosti by měl zvládnout každý, dokonce i děti. Schválně, ovládáte je všechny, co se považuje za kuchařské minimum?

Ať už jste do vaření zapálení, nebo ne, přesto by každý z nás měl umět alespoň základy. Nikdy nevíte, kdy se to může hodit. Máme pro vás takové malé kuchařské minimum, které kolikrát ovládají už i malé děti. Nezůstávejte pozadu, tohle zvládnete taky, a pokud už jste ostřílení kuchtíci, je na čase to naučit dál vaše děti nebo vnoučata.

Míchaná vejce

Míchaná vejce rozhodně patří mezi nejjednodušší jídla a často to bývá i první, co se v mládí naučíme. Míchaná vajíčka zvládnou s přehledem i malé děti. Vajíčka jsou základní surovinou v mnoha receptech, tak proč nezačít od toho nejjednoduššího, příště si můžete střihnout třeba omeletu.

Palačinky

Palačinky jsou dalším skvělým, a hlavně jednoduchým jídlem, můžete je dělat nasladko i naslano, takže vlastně z jednoho jídla zvládnete vykouzlit snídani i večeři. Počet palačinkových variací je opravdu neomezený. Pokud už máte palačinky v malíčku, tak příště zkuste do těsta přimíchat jeden pudinkový prášek na půllitru mléka, těsto tak drží lépe pohromadě a snadněji se obrací.

Saláty

Tady ani nemusíte zapínat sporák, základní zeleninové saláty máte hotové za pár minut, a pokud chcete něco navíc, můžete je doplnit například vařenými vejci nebo orestovaným kuřecím masem. O salátech také platí, že jejich variace je téměř nekonečná.

Krájení cibule

Cibule je základ, v mnoha receptech se bez ní neobejdete. Každý správný kuchař zvládne nakrájet cibuli za pár vteřin, ale nemusíte být rekordmani, jde hlavně o vaše prsty. Správné držení cibule při krájení je to nejdůležitější, do začátku se nesnažte o rychlost, ale spíše o přesnost, vaše prsty budou tak vždy v bezpečí.

Pečená zelenina

Zapomeňte na křupanou restovanou zeleninu, kterou většina začínajících kuchařů nechtěně promění v dušenou. Zpočátku pečte zeleninu v troubě, na tom nic nezkazíte. Stačí dát očištěnou a nakrájenou zeleninu (například brambory, mrkev, cukety, celer) na plech vyložený pečicím papírem, zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit a péct v předem vyhřáté troubě. Je to téměř bez práce a výsledek bude perfektní.

Vývar

Základem většiny polévek a omáček je vývar. Na vývaru opět nehledejte žádné složitosti. Do hrnce s vodou vložíte kus masa (nejčastěji hovězí a kuřecí), kořenovou zeleninu a koření (sůl, pepř, nové koření). Vaříte tak dlouho, až je maso měkké. Záleží jen na vás, kolik času tomu chcete věnovat, vývar můžete mít hotový za hodinu ale také za den, který se pomálu táhne několik hodin.

Grilování

Další velmi jednoduchý způsob přípravy je grilování, na něm snad nejde, co zkazit. Na rozpáleném grilu můžete péct plátky masa, klobásky, burgery nebo zeleninu. Pokud to budete bedlivě hlídat a včas otáčet, nemusíte se ničeho bát.

Pečené kuře

Dalším stupněm může být třeba pečené kuře, jehož příprava také není nijak náročná. Receptů najdete spousty základem je sůl a červená paprika rozmíchaná v oleji, podle chuti můžete přidat i další koření. Jen počítejte s tím, že celé kuře se peče přibližně až 90 minut.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat