Prostreno.cz

Přebytek úrody ze zahrádky zamrazte dle správného postupu

I mrazení potravin má svá pravidla. A to taková, aby v potravinách zůstaly ty správné živiny a vitamíny. Odměnou vám bude co nejvíce kvality!

Plný mrazák potravin je jistotou, že když se o víkendu nikomu nechce na nákup, vždy se tam něco dobrého najde. Způsobů, jak se jídlo do mrazničky a ven může dostat, je mnoho. Ten správný je však jenom jeden. Potraviny si tak zachovají maximum živin a vitaminů, a o to právě jde.

Uchovat si potraviny pro pozdější zpracování je ekonomické i pohodlné. Špatným zamrazením může jídlo nejen ztratit na kvalitě, ale být pro lidský organismus přímo škodlivé. Hraniční doba pro pobyt v mrazáku je rok. Ideální je veškeré potraviny spotřebovat do šesti měsíců. Snadnou pomůckou jsou popisky s datem vložení. Tím se předejde věštění, jak dlouho už tu to maso asi leží. A jak jsou na tom vitaminy? Studie uvádějí, že za půl roku ztratí ovoce asi 30 % obsahu vitaminu C, což není málo, ale úplná katastrofa to také není.

Zmrazit co nejrychleji

Ta nejlepší cesta, jak dostat potraviny do mrazničky, je zároveň ta nejkvapnější. Čím rychleji se potravina dostane pod bod mrazu, tím více živin si uchová. Jídlo je nutné ukládat k ledu v co nejlepším a nejčerstvějším stavu. Rozhodně není vhodné mrazit maso, které leželo dva dny v ledničce a není z něho zrovna co uvařit. Výhodné je také eliminovat obsah vzduchu v balení. Před zamrazením potravinu přebalte z originální plastové mističky do běžného igelitového sáčku. Maso tak nebude oschlé.

Rozmrazit co nejpomaleji

U rozmrazování platí naprosto opačný způsob. Tento proces by měl trvat co nejdéle. Nejdříve by se potravina měla dostat do ledničky, teprve poté má poznat pokojovou teplotu a vaření. Právě tento způsob zaručuje, že živiny a vitaminy, které se správným zamražením zachovaly, zůstanou na svém místě.

Suma sumárum, stále chceme jíst zdravě, nakupujeme ovoce, zeleninu a kvalitní maso. Tak pojďme o tohle všechno pečovat. Vždyť správné uchování a zpracování potravin se zdravým životním stylem úzce souvisí.

Zdroj: www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat