Prostreno.cz

Udělejte si svůj každodenní šálek kávy ještě o něco zdravější

Do přípravy své kávy nezapomeňte zakomponovat skořici, vanilkový nebo mandlový extrakt. S těmito přísadami bude šálek tekuté vzpruhy lahodnější a ještě o něco prospěšnější!

Zatímco ještě před několika lety byla káva doslova pranýřována kvůli tomu, že údajně neblaze ovlivňuje kardiovaskulární systém, škodí zažívání a ohrožuje schopnost reprodukce, dnes je všechno úplně jinak. Kofeinový nápoj užívaný s mírou podle vědců prospívá od hlavy až k patě, přičemž svým konzumentům nabízí třeba zlepšení mozkových funkcí nebo nižší riziko rakoviny (1). Chcete z šálku zmíněného aromatického medikamentu získat ještě víc? Zkuste to těmito způsoby!

Nechte se unést na vlně skořice

Ani ve snu by vás nenapadlo sypat si koření do kafe? Všechno je jednou poprvé, nebo snad ne? Konkrétně skořice přispívá k odbourávání podkožního tuku, dezinfikuje tělo a zlepšuje trávicí funkce. Nelze nezmínit, že zároveň snižuje krevní cukr, reguluje cholesterol a rozšiřuje cévy. S každou špetkou tedy výrazně omezíte riziko plicní embolie, mrtvice a srdečního infarktu (2). Tedy alespoň tak praví věda, vážení! Co dalšího si s černým zlatem báječně rozumí?

Vanilkový či mandlový extrakt. To by šlo

Vanilkový extrakt dnes bývá k nalezení nejen ve specializovaných obchodech, ale také v supermarketech, což je jen dobře. Jmenované občerstvení kávu příjemně osladí, ale obohatí ji také o antioxidanty, jež zabraňují zánětům. Nutno dodat, že bývá spojován i se zpomaleným stárnutím a navozením dobré nálady. Ani extrakt z chutných mandlí vůbec není marný, neboť z něj načerpáte širokou škálu cenných živin, a to včetně vápníku a hořčíku. Pokud vás uvedené ingredience nijak nenadchly, máte ještě jednu možnost (3).

Kokosový olej. Proč vlastně ne?

Je to už pár let, co první místo v pomyslné soutěži o nejpopulárnější rostlinný olej obsadil ten kokosový. Jeho příznivci si pochvalují, že jde využít při vaření, smažení i pečení, zatímco funguje jako hydratační krém či odstraňovač make-upu. Co vy, také nedáte na mazlavý produkt s nádechem exotiky dopustit? O důvod víc, proč na něj myslet i při přípravě „voňavého nabuzovače“. Ostatně, již mnoho studií prokázalo, že prospívá metabolismu, posiluje duševní funkce a obsahuje neskromné množství mastných kyselin se středním řetězcem, jež napomáhají spalování kalorií.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353358/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9826037/, (4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1497562?journalCode=uacn20





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat