Prostreno.cz

Výrobu bylinkových olejů zvládnete i doma

Výroba bylinkového oleje není žádná věda, proto jí zvládněte i doma. Připravíte si tak uklidňující a harmonizující léky, který využijete nejen v zimě. Vystačíte si s minimem věcí!

Srpen představuje bylinkové žně. Lidé se vydávají sbírat rozrazil lékařský, řepík lékařský, vřes obecný, zeměžluč okolíkatou, zlatobýl kanadský, sléz lesní a další a další rostlinky. Pokud jste v tomhle směru nováčkem, možná se vám bude hodit informace, že své poklady uchováte nejen sušením nebo zamrazením. Vyrobte si svůj první bylinkový olej, který je levnější a lepší než ten z obchodu. Přitom potřebujete jen minimum věcí, ke kterým patří čistá sterilní nádoba, nosný olej dle výběru (slunečnicový, mandlový či třeba olivový) a bylinka, jenž se vystaví zdroji tepla.

Základ na voňavý poklad

Čerstvé bylinky usušte (třeba tak, že několik stonků rostliny přivážete vzhůru nohama na provázek). Léčivky pak napěchujte do skleněné nádoby a ponechte dostatek prostoru pro nalití zvoleného nosného oleje. (Možná budete muset během několik dní přidat další rostlinný materiál, ale tím se teď nezabývejte.) Bylinky zalijte olejem, sklenici pevně uzavřete a několikrát jemně protřepejte. Poté ji dejte na teplý, slunečný okenní parapet, a to na dva až čtyři týdny. Několikrát sklenici zkontrolujte a opět jemně protřepejte, popřípadě přidejte další bylinky. Po uplynutí uvedené doby olej sceďte do vhodné nádoby, ideálně do tmavého skla.

Éterická výpomoc

Bylinky samozřejmě můžete i kombinovat, do oleje lze přidat i pár kapek éterických olejíčků. Například oleji z heřmánku svědčí přídavek esenciální levandule. Takto připravený prostředek uklidňuje plenkové vyrážky a je dostatečně jemný pro všechny druhy pleti.

Heřmánek je zase vhodné smíchat s éterickým olejem růže, jenž se hodí na suchou a popraskanou pokožku. Zamlouvat se vám určitě bude i olej z máty peprné a rozmarýnu. Tento postup je však o trochu složitější, neboť se jedná o dvě samostatně louhované bylinky, na závěr smíchané dohromady. Výsledek však skvěle podporuje duševní stimulaci a zklidňuje duši. Je dobré mít tento olej po ruce – v malé lahvičce a v případě nouze si jím potřít zápěstí.

Kombinace olejů napuštěných bylinami a éterických olejů však v každém případě přidává aromaterapeutickým směsím jiný rozměr. Navíc platí, že možnosti jsou neomezené!

Zdroj: https://www.thebutterhalf.com/herb-infused-oils-how-to-make-herbal-oils-with-dried-herbs/, https://thefewellhomestead.com/how-to-make-herbal-infused-oil-for-salves-and-herb-products/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat