Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Zužitkujte svoji úrodu ovoce a vyrobte si domácí pečený čaj

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

27. 8. 2019 | Krok za krokem

Největší tradici má pečený čaj v Česku, odkud také pochází, ačkoli jeho trend pomalu proniká i do zahraničí. Pokud si sami netroufáte při výrobě čaje experimentovat, jistě oceníte několik následujících tipů.

Pečené čaje se obvykle připravují v létě v době sklizně sezonního ovoce. Jelikož je možné použít opravdu téměř jakékoliv ovoce, lze tak vytvořit nepřeberné množství různých druhů tohoto čaje (například jablko se skořicí, černý rybíz s kardamomem, višeň s kardamomem, griotkou a vodkou, broskev s anýzem, švestka s badyánem či bezinky se skořicí). Pečlivě připravený čaj vydrží bez problémů až do Vánoc, a zvláště v chladných měsících krásně zahřeje a navodí pocit léta.

Již hotové pečené čaje je sice možné zakoupit i v obchodech, ale nikdy nevíte, jak moc kvalitní ovoce bylo během výroby použito, nemluvě o množství umělých barviv a konzervantů v něm obsažených. Při domácí výrobě naopak máte celý proces a složení pod kontrolou. Domácí pečený čaj výborně chutná a může posloužit i jako originální dárek. Tak hurá na něj!

Jednoduchý domácí pečený čaj

K přípravě budete potřebovat 1 kg rybízu, 1 kg letního ovoce osobního výběru, tři čtvrtě kg cukru, 2 lžičky skořice, 4 ks badyánu (nebo jiného voňavého koření), 5 ks hřebíčku a jeden citron.

Větší ovoce nakrájejte na kostičky (i oloupaný citron), odpeckujte (pecky zvyšují hořkost čaje) a vše dejte do pekáče. Přidejte všechno ostatní drobné ovoce, zasypte cukrem a kořením a dobře promíchejte. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 až 200 °C (asi půl hodiny). Během pečení čaj dvakrát promíchejte. Hned po vytažení z trouby plňte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru jako u marmelády. A jaké další možnosti máte k dispozici?

Pečený čaj se zázvorem

Potřebné ingredience na výrobu zázvorového čaje? Tady jsou. 200 g zázvoru, půl kila pomerančů, 100 g citrónů, 3 celé mandarinky, 4 lžíce medu, 3 celé skořice a 3 lžíce vanilkového extraktu.

Citrusy oloupejte, dužninu se pokuste co nejvíce zbavit bílých hořkých vláken a nakrájejte na drobné kousky. Zázvor oškrábejte a nahrubo nastrouhejte. Spolu s citrusy ho vložte do pekáče a přidejte med, skořici a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a pečte na 180 až 200 °C asi 45 minut. Domácí pečený čaj poté ihned plňte do umytých sklenic a ty zavařte. Dobrou chuť

Netradiční slané zákusky

Kuřecí prsa se slaninou

Kuřecí prsa se slaninou

14 hlasů
45min 799 kJ 95 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Pstruh s křenovou omáčkou

9 hlasů
55min 927kJ 240 Kč

Milovníkům ryb připravte tento recept.

Kapustová polévka

19 hlasů
50min 333kJ 85 Kč

Polévka typické vůně a chuti, s kapustou, klobásou a bram...