Prostreno.cz

Zařaďte do podzimní kuchyně červená masa

13.10.2019 | Krok za krokem

Babí léto pomalu končí a vy už jste přejedení nejrůznějších lehkých zeleninových salátů s kuřecím? Vynechejte na chvíli drůbež a dejte přednost sytějším červeným masům, která se perfektně hodí právě k podzimu a chladnějšímu počasí. Poradíme vám, kde nakoupit nejchutnější vepřové, hovězí či méně tradiční jehněčí a jak je připravit.

Základem úspěchu je výběr toho správného kusu masa. Napadlo vás někdy, že jeho chuť je značně ovlivněna způsobem chovu? Pokud hledáte opravdovou kvalitu, zaměřte se na produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství. V obchodech je rozeznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Další možností je vypravit se pro maso přímo na bio farmu. Nevíte kam? V regionech se koná řada akcí, kde se můžete seznámit právě s lokálními farmáři a jejich produkty, které budou zaručeně chutnat vám i přírodě.

Maso v bio kvalitě získává na hodnotnosti díky pastevnímu způsobu chovu, který je zároveň pro zvířata přirozený. Mohou se volně pohybovat na pastvě, což má kromě jejich celkové životní pohody dopad také na strukturu masa. Ta je ovlivněna i způsobem porážky, která je v ekologickém zemědělství velmi šetrná a zvířata nevystavuje stresu.

Netradiční jehněčí

České hospodyňky jehněčímu v kuchyni příliš prostoru nedávají, může za to hlavně jeho specifické aroma, které lze zmírnit odstraněním loje, máčením v mléce či přídavkem koření a bylinek, především tymiánem nebo rozmarýnem. Jehněčí je obzvlášť křehké a šťavnaté, proto by byla škoda se o něj připravit. Při výběru neuděláte chybu, pokud sáhnete po kýtě, kterou pomalu pečte s medem, česnekem a rozmarýnem. Pokud hledáte něco méně náročného, vyzkoušejte špízy.

Co budete potřebovat?

  • Půl kila vykostěného bio jehněčího hřbetu
  • 2 stroužky bio česneku
  • Bio olivový olej
  • Pepř, sůl, kmín a skořici

Maso nakrájejte na kostky tak, aby se dalo dobře napíchnout na špízovou jehlu. Poté utřete česnek s olejem a kořením a směsí jehněčí důkladně potřete. Nechte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Osušené maso grilujte na pánvi z každé strany přibližně deset minut.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat