Prostreno.cz

Kuchyňské finty pro každou hospodyňku

Naše babičky jsou a byly chytré. Uměly si poradit v každé situaci, přestože výbava jejich kuchyně neobsahovala žádné moderní vymoženosti. Jednoduše měly své finty, kterých se dnes jen málokdo drží a to zejména proto, že se na ně zapomnělo. Možná bychom si měli některé připomenout. Mohly by se hodit.

U cibule už nezapláčete

Také vás u loupání a krájení cibule obtěžují potoky slz, které se vám derou z očí? Existují tři pravidla, která zaručí, že krájení cibule už nebude za trest. V první řadě cibule musí být studená. Vložte ji proto alespoň deset minut před přípravou do mrazáku. Při krájení si oplachujte ostří nože ve studené vodě a nedýchejte nosem. Mělo by to zabrat.

Maso už nebude tuhé

Vaříte maso už dlouhý čas a stále není měkké? Nebo jen spěcháte s večeří a maso na guláš je pořád jako z gumy? Přidejte na maso nebo do omáčky lžičku jedlé sody. Ta velmi rychle zajistí změknutí masa.

Už žádné tupé nože

Máte tupé nože a žádný brousek? Není nic jednoduššího než popadnout keramickou nádobu, například hrnek nebo talíř a otočit je vzhůru nohama. V místě, kde se nádoba pokládá na podložku, většinou nebývá glazura a přesně tohle místo vám poslouží k nabroušení vašich nožů. Jednoduše přes keramiku několikrát přejeďte oběma stranami ostří a nože budou zase jako nové.

A nic vám neuteče

Komu se někdy nestalo, že mu obsah hrnce utekl na sporák? Lze tomu ale předejít. Ať už vaříte cokoli, položte přes hranu hrnce vařečku tak, jako byste chtěli hrnec opticky rozdělit na dvě poloviny. V momentě, kdy se pěna dotkne vařečky, okamžitě zase splaskne.

Trik na loupání vajec

Také vás dovede naštvat, když se vám nedaří oloupat vejce? Kousky bílku zůstávají na skořápce, která jde dolů jen velmi špatně. To je typické. Abyste měli záruku, že vajíčka zůstanou celá a šla snadno oloupat, přidejte do vody, ve které se vaří trochu octa, a po dovaření okamžitě zchlaďte v ledové vodě.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat