Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Řepa si zaslouží druhou šanci

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

15. 2. 2020 | Krok za krokem

Červená řepa? Mnozí z vás si představí kyselá kolečka a kostičky ve sklenici – a s díky odmítnou. Dáte-li ale červené řepě ještě jednu šanci, budete překvapeni, jak báječně aromaticky může chutnat! A navíc se hodí do mnoha jídel, včetně zákusků.

Ať už je uvařená v polévce, pečená v troubě s česnekem a bramborami nebo syrová na plátky v salátu – její sladce kořenová chuť se hodí do mnoha pokrmů. K těm klasickým pokrmům patří polský boršč a německý labskaus, ale i v čokoládových brownies je výborná.  

Červená řepa – zářivá a zdravá

Červená řepa jídlo oživí nejenom svoji barvou, postará se také o jeho vyváženou výživovou hodnotu. Barvivo betanin chrání buňky a cévy, a používá se jako přírodní barvivo.

Se svými 41 kaloriemi na 100 gramů se také báječně hodí do nízkosacharidové diety. Kromě toho obsahuje hodně vitaminu B, kyselinu listovou, draslík a železo. Čerstvě vymačkaná šťáva pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku.

Skladujte tento vzácný kořen vždy na tmavém, suchém a chladném místě. V opačném případě se totiž mohou neškodné dusičnany, které se v řepě vyskytují, změnit ve zdraví škodlivé dusitany. 

Aby řepa nevykrvácela

Pokud nechcete z řepy ztratit ani kapku její červené šťávy, vařte ji neoloupanou ani jinak očištěnou v horké vodě asi 40 až 60 minut. Potom vložte do studené vody, tak se vám bude loupat nejlépe. A ruce si nakonec umyjte citronovou šťávou, ta vám pomůže zbavit se případného červeného zabarvení.

A jestli jsme vás ještě nepřesvědčili, přikládáme několik receptů pro vyzkoušení.

Polévka z červené řepy a fenyklu

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička fenyklu
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g červené řepy
  • 1 litry vývaru
  • 6 plátků celozrnného chleba
  • 180 g sýru z kyselého mléka
  • pepř
  • sůl
  • 60 g zakysané smetany

Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno, dejte na pánev s rozpáleným olejem a přidejte fenyklová semínka. Nechte asi 5 minut zesklovatět. K tomu přidejte červenou řepu a vývar a přikryté nechte vařit.

Rozpalte troubu na 240 stupňů a plátky chleba položte na plech. Chléb obložte sýrem a grilujte zhruba 2 minuty.

Polévku rozmixujte najemno a dochuťte pepřem, solí a citronovou šťávou.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany.

Tvarohový koláč s červenou řepou

Potřebujeme:

  • 120 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 180 g špaldové mouky
  • 6 vajec
  • 750 g smetanového tvarohu
  • 250 g kokosového mléka
  • 250 g cukru
  • 250 g červené řepy (předvařené ve vakuovém obalu)
  • 1 pomeranč
  • tuk na vymazání
  • 250 g smetany ke šlehání

375 ml vody, máslo a sůl zahřejeme v kastrůlku, Sejmeme z plotny, přidáme mouku a pečlivě zamícháme, dokud nebude těsto hladké. Kastrůlek vrátíme na plotnu a na malém ohni mícháme, dokud nevznikne těsto, které se nelepí ke dnu kastrůlku. Sejměte z plotny, nechte lehce vychladnout a vmíchejte postupně 2 vejce. Vzniklé těsto dejte do mísy a nechte vychladnout.

Tvaroh, kokosové mléko, 200 g cukru a zbytek vajec vyšlehejte šlehačem do krému. Tvarohovou směs postupně smíchejte do vychladlého těsta.

Troubu rozpalte na 180 stupňů.

Červenou řepu nechte odkapat a nakrájejte na malé kousky. Pomeranč řádně omyjte v horké vodě a nastrouhejte 1 lžičku pomerančové kůry. Červenou řepu, pomerančovou kůru a zbytek cukru rozmixujte dohladka a vmíchejte do 1/3 těsta. Obě těsta nalijte do vymazané koláčové formy a vytvořte vidličkou mramorový vzor.

Koláč dejte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Ve vypnutí troubě pak nechte ještě půl hodiny odpočívat.

Podávejte vychlazené s ozdobou z ušlehané smetany.

Červená řepa gratinovaná s gorgonzolou

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g červené řepy (předvařené)
  • pepř
  • sůl
  • 75 g gorgonzoly
  • 20 g vlašských ořechů
  • 4 lžičky pomerančové marmelády

Rozpalte troubu na grilování. Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na 4 porce. Plátky naskládejte do gratinovacích mističek. Průběžně vrstvy osolte a opepřete. Gorgonzolu rozlámejte na větší kousky a posypte s nimi řepu. Mističky postavte do trouby a nechte krátce ogrilovat, než se rozpustí sýr. Mezitím si na hrubo nalámejte vlašské ořechy a před podáváním je lehce nasypte do mističek. Na každou porci přidejte ještě lžičku marmelády a podávejte.

Bleskové dezerty do dvaceti minut

Polévka s krevetami

Polévka s krevetami

11 hlasů
35min 248 kJ 145 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Dušená štika na zázvoru

5 hlasů
50min 602kJ 180 Kč

Ryby nesmí v našem jídelníčku chybět.

Bramborový rendlík

5 hlasů
1h a 10min 554kJ 110 Kč

K přípravě vydatného oběda vám postačí jeden rendlík.