Prostreno.cz

Chuťově výrazná kuřecí křidýlka z grilu

Chicken Wings – kuřecí křidýlka – jsou pro mnohé z nás perfektní fingerfood. Ale nejenom steak chutná z grilu lépe než z pánve, i kuřecí křidýlka dostanou z roštu pořádnou porci chuti navíc.

Kuřecí křidýlka z grilu jsou perfektní uvítací pochoutkou na začátek grilovací párty. Přinášíme vám dva oblíbené recepty na pravou marinádu, a také několik tipů, jak chutná křidýlka správně ogrilovat.

Správná teplota

Nezávisle na teplotě platí pro křidýlka jedno důležité pravidlo – nepřímé grilování! Přímo na plameni by se jemné kuřecí masíčko mohlo rychle vysušit a kůrka by se mohla rychle spálit. Grilujte je proto nejlépe na nepřímém ohni na teplotě kolem 180 a 200 stupňů. Na jejich grilování se nejvíce hodí více plynový gril než gril na uhlí, protože na něm můžete teplotu lépe regulovat.

Čas tak akorát

Nejde přesně o minuty (to taky záleží vždy na velikosti křidýlek, ale v zásadě platí: menší kuřecí křidýlka budou hotová za 30 minut, o něco větší můžete z roštu vzít za asi 40 až 50 minut. Dobrým znamením je také to, jestli už mají kůrku správně křupavou. Pokud byste si nebyli jistí, můžete změřit i teplotu uvnitř masa, ta by se měla u hotového pohybovat kolem 80 stupňů.

Recept číslo 1 – Barbecue Chicken Wings

  • 25 kousků kuřecích křidýlek
  • trochu oleje (nejlépe arašídového)
  • 300 g rajčatového pyré
  • 2 cibule
  • 3–4 lžíce octu z červeného vína
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 3 lžíce kečupu
  • 1,5 lžíce pomerančové šťávy
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 lžíce hnědého cukru
  • 3 celé chilli papričky
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka pepře

Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi s trochou oleje. Přidejte kečup, worcestrovou omáčku, hnědý cukr, ocet a chilli papričky. Zalijte pomerančovou a citronovou šťávou, nechte přivést k varu a omáčku na mírném ohni povařte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout. Vyndejte chilli papričky a marinádou natřete kuřecí křidýlka. Nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.

Recept číslo 2 – Honey Chicken Wings

  • 25 kousků kuřecích křidýlek
  • 10 stroužků česneku
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce hořčice
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžičky soli
  • 2 lžičky (nebo podle chuti) pepře

Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Smíchejte se sójovou omáčkou, hořčicí, medem, olivovým olejem, citronovou šťávou, okořeňte solí a pepřem a všechno dobře promíchejte. Namočte kuřecí křidýlka do marinády a nechte marinovat alespoň hodinu, nejlépe ale přes noc.

Přejeme vám příjemnou zábavu při grilování a dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů

Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat