Prostreno.cz

Studená káva má své využití

Připravili jste si konvičku kávy, ale nakonec jste neměli dostatek času ji vypít? Než ji vylijete, máme pro vás tři nápady, jak studenou kávu ještě zpracovat.

I ti největší milovníci kávy budou jistě souhlasit, že studená káva není žádný velký požitek – právě naopak! Oblíbený nápoj nejlépe chutná čerstvě uvařená a pomáhá nás nakopnout energií do nového dne. Ale co dělat, když uděláte kávy hodně a nakonec vychladne? Vyhodit ji není řešení, protože studenou kávu můžete ještě využít. Třeba následujícími třemi způsoby.

Vlasová kúra

Věděli jste, že kávová zrna mají velké množství vápníku a hořčíku? Obě minerální látky milují i naše vlasy, kromě toho podporuje kofein prokrvení pokožky hlavy, takže si studenou kávou dopřejete i zdravou a dlouho hřívu. Aplikujte kávu jednoduše po umytí šamponem jako kondicionér a namasírujte jí vlasy od pokožky hlavy až ke konečkům. Nechte kávu deset minut působit a opláchněte.

Dortová poleva

Studená káva se výborně hodí i na pečení. Je jedno, jestli potřebujete máslový krém, který přijde mezi jednotlivé vrstvy dortu, nebo polevu – příslušná tekutina (často mléko nebo voda) se dá v poměru 1 : 1 nahradit studenou kávou. Jen si dejte pozor na to, abyste kávu vmíchávali postupně, dokud nedocílíte požadované konzistence.  

Sirup

Vlastnoručně udělaný kávový sirup nezjemní jenom koktejly, můžete ho nalít i na buchtu, kterou jste právě čerstvou vyndali z trouby, aby si uchovala svoji báječnou vláčnost. A jak si ho vyrobit? Smíchejte stejné díly studené kávy a krystalového cukru a zahřejte na středně vysokou teplotu v menším kastrůlku, dokud se cukr docela nerozpustí. Povařte asi dvě až tři minuty, aby sirup zhoustnul, a pak sundejte z vařiče. Nechte vychladnout a buď hned použijte nebo přelijte do uzavíratelné láhve a uchovávejte na tmavém místě.  

Zdroj: www.goodfood.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat