Prostreno.cz

Míchaná vajíčka pod taktovkou pravého šéfkuchaře

Míchaná vajíčka jsou oblíbenou snídaní všude ve světě. Přesto je jen málokdo umí udělat tak, aby byla skutečným gastronomickým zážitkem. Naučíme vás, jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku i s tolika málo ingrediencemi, které se při přípravě tohoto pokrmu používají. Jde totiž o to, jak se dělají, nikoli o to, co nasypete do pánve.

Čerstvost na prvním místě

Na dokonalá míchaná vejce používejte co nejčerstvější kusy. Vejce si také nejprve rozklepněte do hrnečku. Předejdete tím znehodnocení jídla skořápkami, nebo dokonce nějakým velmi nevítaným pukavcem.

Teď máte dvě možnosti přípravy. Jedna z nich vyžaduje trochu šlehání, druhá naopak žádné. Obě varianty jsou však stejně chutné a je jen na vás, kterou si vyberete.

Šlehaná vejce

Na předem vyšlehaná vejce nedají dopustit ani někteří slavní šéfkuchaři. Mnoho z nich dokonce doporučuje připravovat je ve vodní lázni, ale pro rychlejší přípravu bohatě postačí i kvalitní pánev.

Základem celého receptu je, kromě vajíček, také pořádná porce másla. Na každé vejce připadá zhruba deset gramů. Máslo si rozpusťte na pánvi, vejce rozklepněte do větší nádoby a metlou důkladně vyšlehejte. Šlehejte přibližně dvě minuty a poté je ihned vylijte do rozpálené pánve. Je důležité, aby se vajíčka nesmažila příliš zprudka, jinak budou vysušená. Nechte je pozvolna zatáhnout a převracejte je od krajů směrem do středu. Teprve až jsou vejce hotová, je osolte a opepřete podle chuti.

Bez šlehání to jde taky

Pokud se vám nechce vejce nejprve šlehat, rozklepněte je do hrnečku tak, aby žloutky zůstaly celé. Rozehřejte si máslo v pánvi a vejce do ní vylijte. Nejprve nechte zatáhnout bílek. Když začíná tuhnout, začnete vajíčka balit zkraje směrem do středu tak, jako u předchozího receptu. S mícháním to příliš nepřehánějte, aby kousky zůstaly spíše větší.

Pár triků k dokonalosti

Pánev vždy rozehřejte jako první, teprve potom v ní rozpusťte máslo. Do vajíček nelijte smetanu ani mléko, přestože máte dojem, že jejich chuť zjemní. Není tomu tak. Jemnost pokrmu dává právě máslo, kdežto smetana či mléko je prakticky zbaví chuti. Solte je až zcela na závěr, jinak budou tuhá.

Zdroj: www.eatthis.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat