Prostreno.cz

Zdravé zeleninové pomazánky za pár korun

Vajíčková, rybí, česneková nebo sýrová. To jsou nejpopulárnější pomazánky, které se objevují na českých stolech. Ale ingrediencí, ze kterých lze vyrobit úžasné pomazánky, je daleko více, navíc jsou úžasně jednoduché. Vyzkoušejte třeba špenátovou nebo cibulovou.

Kedlubnová s tvarohem

Připravte si vaničku měkkého tvarohu, 2 mladé kedlubny, 2 vejce natvrdo, sůl, pepř a nasekanou petrželku

Očistěte kedlubny, nakrájejte na menší kusy a krátce povařte. Poté je nastrouhejte do mísy a přidejte vejce nakrájené na malé kostky. Do mísy ke kedlubnám vyklopte tvaroh a smíchejte. Pomazánku dochuťte solí, pepřem, a na závěr přidejte nasekanou petrželku. Skvěle chutná s celozrnným pečivem a ozdobená ředkvičkami.

 Vajíčková jinak

Tahle vajíčková pomazánka má ve svém základu trochu jiné ingredience, než na které jste doposud zvyklí. Připravte si 10 vajec natvrdo, 2 cibule, 1 větší pastinák, 1 mrkev, 200 ml majonézy, sůl, pepř a nasekanou petrželku.

Oloupanou mrkev a pastinák a nastrouhejte je najemno, cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Uvařená vejce protlačte přes mřížku nebo nakrájejte na menší kostky a společně se všemi ostatními surovinami, včetně majonézy, rozmačkejte vidličkou a důkladně promíchejte. Nakonec pomazánku osolte, opepřete a přidejte petrželku.  

Cibulová pomazánka

Cibulová pomazánka je možná trochu neobvyklá, ale je velmi chutná. K její výrobě budete potřebovat 1 červenou cibuli, 1 žlutou cibuli, 2 jarní cibulky, 1 jablko, 100 g taveného sýra, 200 g pomazánkového másla a sůl.

Všechny druhy cibule nakrájejte nadrobno a smíchejte s nastrouhaným jablkem. V míse smíchejte s pomazánkovým máslem a taveným sýrem dle vašeho výběru. Podle chuti dosolte. Pomazánka chutná skvěle s topinkami nebo rozpékaným pečivem.

Špenátová pomazánka

Na špenátovou pomazánku potřebujete 200 g čerstvých špenátových listů, 100 g smetanového taveného sýra, 200 g lučiny, 1 stroužek česneku, sůl a pepř.

Listy špenátu dobře vyperte a ve větší míse spařte horkou vodou. Listy nechte pár minut namočené, aby změkly. Poté je nechte dobře okapat a nasekejte nadrobno. Sýr utřete s lučinou a česnekem, přimíchejte špenát a podle chuti osolte a opepřete.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.ireceptar.cz





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat