Prostreno.cz

Ohřívání potravin na druhý den v sobě nese riziko

Ohřát zbytky ze včerejška sice může ušetřit čas, může ale také při nedodržení několika pravidel vést k otravě potravinami.

Je jedno, jestli jste zaměstnaná žena, nebo vystresovaná studentka – příprava jídel na druhý den je stále oblíbenější. Uvařit k večeři o porci navíc nám dokáže druhý den ušetřit nejenom výdaje v restauraci, ale i čas. Ale správné ohřívání jídla z předchozího dne je potřeba se naučit. Potenciální škodlivé bakterie se mohou v potravinách usadit a je potřeba je před konzumací zneškodnit. Následujících pět chyb byste proto měli omezit, abyste si bez jakéhokoli nebezpečí mohli včerejší jídlo vychutnat.

Pokojová teplota

Nenechávejte potraviny, které by se mohly zkazit, stát při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Škodlivé bakterie mohou přežívat a růst v teplotách od 4 do 60 stupňů. Proto byste čerstvě uvařená jídla měli až do servírování udržovat na teplotě alespoň 60 stupňů a zbytek vždy hned zabalit a dát do ledničky.

Doba uchování

Chlazené potraviny a zbytky byste měli zkonzumovat v průběhu tří až pěti dní. Pokud si chcete dopřát jídlo i později, můžete ho zamrazit až na čtyři měsíce.

Způsob uchování

Jídlo, které si chcete vychutnat i příští den, byste až do jeho konzumace měli uchovávat v kvalitních, a hlavně neprodyšných obalech a nádobách. Je potřeba dbát také na to, do jak velké nádoby dáváte kolik jídla. Pro zamezení rozšíření bakterií je samozřejmě nejlepší zvolit odpovídající velikost, tedy ani příliš malou, ale ani velkou.

Teplota ohřevu

Pokud chcete na svém obědě zabránit tvoření bakterií, je nutné ho před konzumací ohřát na dostatečně vysokou teplotu. Doporučuje se použití speciálního potravinářského teploměru. S jeho použitím budete mít jistotu, že jste jídlo ohřáli správně – tedy alespoň na 75 stupňů.

Rozmrazování v mikrovlnce

Šťávy ze syrového masa velmi často obsahují choroboplodné bakterie. Je tedy nutné je z mikrovlnky neprodleně odstranit. Jen tak si můžete být jistí, že nedojde ke kontaminaci dalšího jídla, které do mikrovlnky dáte.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat