Prostreno.cz

Využití dýně do posledního semínka

Dýně je symbolem podzimu, přičemž k nejpopulárnějším druhům patří Hokaido – už jen proto, že se před konzumací nemusí loupat. Využijte ji do posledního semínka a zkuste i projasňující pleťovou masku!

Konkrétně Hokaido je plná vitaminů B, C, E, K. Pochlubit se však může i minerály, ke kterým patří hořčík, sodík, zinek, draslík a sodík. Tahle oblíbená podzimní pochoutka zároveň obsahuje betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamin A, což je významný antioxidant posilující imunitní systém. Ať už si ale pochutnáte na jakémkoli druhu, špatně rozhodně neuděláte. Jen z dýně zachraňte, co se dá, prosím!

Chutné pyré

Dýni omyjte, rozřízněte na polovinu, vezměte misku a vydlabejte semínka a vnitřnosti, tedy dužinu (obojí dejte stranou, ale nevyhazujte!). Dýni nakrájejte na menší kostky, dejte do hrnce, zalijte vodou a povařte zhruba 20 minut (do změknutí.). Následně tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré, které v lednici vydrží 4 – 5 dní. Pokud jej sterilizujete, protáhne se doba spotřeby na několik měsíců.

Dochucující vývar

Vnitřnosti z dýně vhoďte do hrnce s vodou a nechte hodinku „táhnout“, poté přeceďte a výsledný vývar zakonzervujte. Až budete vařit hřejivé polévky, získají zajímavější a sezonnější chuť! 

Výživná semínka

Dýňová semínka jsou plná vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Bývají domovinou pro zinek, měď, železo, hořčík, fosfor, draslík a vápník. Pokud vám upražená na pánvičce nebo upečená v troubě nechutnají, nechte je ptákům. V opačném případě osolenou vodu přiveďte k varu a právě v ní důkladně očištěná semínka 10 minut povařte. Po vytažení je osušte, smíchejte s oblíbeným kořením a olivovým olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 stupních asi tak 30, 40 minut. (Semínka průběžně otáčejte.)

Osvěžující pleťová maska

Nemáte čas na kosmetičku? Nevadí. Dýňová buničina obsahuje enzymy, které vás zbaví odumřelých kožních buněk a rozzáří vaši pokožku, jež si mileráda užije dotek vitaminů A a C, ale také zinku a dalších látek. Smíchejte 2 čajové lžičky dýňové buničiny s ½ čajové lžičky medu, který poskytuje hydrataci. Trpíte-li na pigmentové skvrny, přidejte i ½ čajové lžičky citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte, naneste na očištěnou pleť a nechte 20 minut působit.





Celkem 2 komentářů

Pavlína Kurasovapaulina768@gmail.com
04.10.2020

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat