Prostreno.cz

Pečená kachna se zelím

Na slavnostní tabuli rozhodně nesmí chybět pečená kachna se zelím a knedlíkem.

Ohodnotit
(23 hlasů)
  • 2h a 30min

    30min příprava

    2h a 0min vaření

  • 1036 kJ / 247 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny12g
sacharidy8g
tuky18g

Ingredience na

  • 2 kg kachny
  • kmín
  • sůl
  • Na přílohu
  • 600 g brambor - polovina vařených, polovina syrových
  • 80 g másla
  • 2 ks housky
  • 50 g škrobu
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • 1 balení sladkokyselého zelí - nebo kysaného
  • 1 ks cibule
  • kmín
  • 200 g uzeného bůčku
  • 1 ks hovězího bujonu
  • hladká mouka - na zahuštění
  • sůl

Postup přípravy

  1. Příprava kachny: Kachnu omyjte, prosolte zvenku i zevnitř, z obou stran posypte kmínem, položte na pekáč, přikryjte pokličkou a pečte na 200˚C. Dvouapůlkilovou kachnu pečte asi dvě hodiny. Poslední půl hodiny sundejte pokličku, aby získala kůrku. Po odkrytí ji jednou za 10 minut polijte šťávou, kterou pustila.
  2. Příprava knedlíků: Máslo rozpusťte. Nastrouhejte vařené brambory na jemném struhadle. Housky nakrájejte na drobné kostičky a zlehka nasucho opečte na pánvi. Nastrouhejte i syrové brambory na jemném struhadle, vymačkejte z nich vodu, přidejte k vařeným. Přidejte zbylé suroviny, zamíchejte, až získáte kompaktní hmotu. Tvarujte knedlíčky velikosti pingpongových míčků a vařte ve vodě asi 10-15 minut. Po vyjmutí z vody každý knedlík roztrhněte, aby vyšla pára.
  3. Příprava zelí: Uzené nakrájejte na malé kostičky, osmažte, přidejte nakrájenou cibuli a osmažte ji s uzeným dozlatova. Přidejte trochu vody, zelí, osolte, přidejte kávovou lžičku kmínu a bujon. Dolijte vodou tak, aby bylo všechno zelí ponořené. Vařte asi 20 minut do změknutí. Poté ochutnejte a je-li příliš kyselé, trochu vody slijte a dolejte čistou. V hrnku smíchejte s trochou vody hladkou mouku a zahustěte zelí, aby nebylo vodnaté. Můžete také část nahradit najemno nastrouhaným bramborem. Pečená kachna se zelím a knedlíkem pak může být slavnostně servírována na talíř. Snažší trávení si zajistíte sklenkou dobře vychlazeného piva.

TIP:

Pokud chcete vaření urychlit, můžete domácí knedlíky nahradit balíčkem bramborových gnocchi.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    106,60g
  • Sacharidy:

    328,86g
    • Cukry:

      15,03g
  • Tuky:

    196,71g
  • Vláknina:

    30,50g

Aktivita pro spálení: 247 kcal

30

minut jízdy na kole

23

minut běhu

73

minut uklízení



Podobné recepty

Kachna pečená 13 hodin

(41 hlasů)
13h a 15min
1390 kJ

Medová kachna

(22 hlasů)
2h a 0min
1077 kJ

Sváteční kachna s brusinkovým džemem

(18 hlasů)
2h a 15min
1131 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Pečená kachna se zelím

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat