Prostreno.cz

Bramborové noky

Připravit domácí noky není vůbec tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Ohodnotit
(8 hlasů)
sun
  • 40min

    20min příprava

    20min vaření

  • 755 kJ / 180 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy34g
tuky1g

Ingredience na

  • 600 g brambor
  • 1 ks vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 3 špetky soli
  • Na obalení
  • 1 hrnek hladké mouky

Postup přípravy

  1. Brambory si předvařte v celku, podle velikosti asi 10–15 minut. Vevnitř musí zůstat ještě trošku tuhé.
  2. Ještě horké brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte v lisu na brambory. Důležité je postupovat opravdu rychle než vychladnou.
  3. V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek, vlijte do něj vejce a podle chuti osolte.
  4. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí, měli by jste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdyby jste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle, přílišným hnětením a zapracováváním mouky by ztratily lehkost.
  5. Těsto rozdělte na 4 části, z každé vytvarujte dlouhý váleček a rozkrájejte ho nožem na kousky dlouhé asi 3 centimetry.
  6. Každý nok obalte v mouce, můžete v něm také udělat rýhu vidličkou po celém jeho obvodu.
  7. Noky vařte v osolené vodě jen chviličku (asi 3 minuty), než vyplavou na povrch.
  8. Noky můžete podávat se sýrovou omáčkou, nebo třeba k rajské omáčce, nebo s boloňskou omáčkou.

TIP:

Čím je těsto studenější a déle ho necháváte na vzduchu, tím víc řídne a lepí se.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Bramborové noky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat