Prostreno.cz

Krémová, smetanová polévka z topinambur

V hlízách topinamburu je obsažen kvalitní olej, vláknina, aminokyseliny, vitamín C a další vitamíny, draslík a především inulin. Ten je vhodný nejen pro diabetiky.

Ohodnotit
(4 hlasů)
  • 55min

    20min příprava

    35min vaření

  • 282 kJ / 67 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny2g
sacharidy9g
tuky3g

Ingredience na

  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 500 g topinambur
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 l domácího zeleninového vývaru
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 6 snítek celerové natě

Postup přípravy

  1. Hlízy topinambur důkladně vydrhněte kartáčkem, nebo je oloupejte a nakrájejte je na kousky.
  2. V hrnci na másle nechte zesklovatět oloupanou nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Zalijte teplým vývarem, vínem, přidejte topinambury a vařte, až jsou topinambury měkké.
  4. Polévku rozmixujte, přidejte smetanu, podle chuti osolte, opepřete a vařte 5 minut.

TIP:

Chuť hlíz je velmi jemná i za syrova, nastrouhané nebo nakrájené na plátky se přidávají do salátů, vaří se jako příloha, mohou se opékat nebo jimi lze nahradit v polévkách brambory.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Krémová, smetanová polévka z topinambur

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat