Prostreno.cz

Nekynutý tvarohový mazanec

Netroufáte si na kynuté těsto? Vyzkoušejte nekynutý mazanec. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a přitom vůbec není těžké.

Ohodnotit
(1 hlasů)
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 1194 kJ / 285 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy41g
tuky8g

Ingredience na

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu - nejlépe v kostce
  • 150 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 ks vajec
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 5 lžic mléka - podle potřeby více
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 2 špetky jedlé sody
  • 0.5 hrnku rozinek
  • 2 lžíce plátků mandlí
  • Na potření
  • 1 ks vejce - rozšlehané

Postup přípravy

  1. Rozinky zalijte horkou vodou a nechte stát 20 minut, pak rozinky sceďte.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. V míse utřete dohladka tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 3 lžíce rumu.
  4. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem a jedlou sodou, přidejte mandle, spařené rozinky a mléko.
  5. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.
  6. Bochánky položte na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem a ihned vložte do předehřáté trouby.
  7. Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.
  8. V polovině pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed.
  9. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.
  10. Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

TIP:

Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Nekynutý tvarohový mazanec

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat