Prostreno.cz

Kančí v čokoládě podle Itala

Ital v kuchyni Emanuel Ridi  vás naučí připravit kančí podle starého toskánského receptu. Nebude ani na šípku, ani se zelím, protože podusí kančí na víně a čokoládě. Kyselost červeného vína Chianti se spojí s chutí hořké čokolády a kakaa, piniových oříšků a rozinek, prim samozřejmě hraje intenzivní chuť mladého divočáka.

  • 1h a 15min

    20min příprava

    55min vaření

  • 706 kJ / 168 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy3g
tuky10g

Ingredience na

  • 600 g kančího masa
  • 1 l červeného vína
  • cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • 5 plátků slaniny
  • 50 g hořké čokolády
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 dcl červeného vinného octa
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • hrst piniových oříšků
  • hrst rozinek
  • rozmarýn
  • jalovec
  • hřebíček
  • bobkový list
  • olej extra virgin
  • sůl, celý pepř

Postup přípravy

  1. Maso naložte přes noc do marinády – na hrubo nakrájená mrkev, řapíkatý celer, cibule, asi 0,5 l červeného vína, jalovec, rozmarýn, bobkový list, celý pepř a hřebíček.
  2. V hrnci na olivovém oleji orestujte nakrájenou mrkev, cibuli, řapíkatý celer a slaninu.
  3. Pak přidejte kančí, které jste předtím vyprali pod vodou a osušili, nechte zatáhnout a zalijte zbytkem červeného vína. Vařte na mírném plamínku do měkka.
  4. Mezitím si v kastrůlku rozpusťte třtinový cukr v červeném vinném octě, přidejte bobkový list. Až se cukr rozpustí, přisypejte k němu špetku skořice, kakao a nastrouhanou čokoládu, dále piniové oříšky a rozinky (předem namočené ve vodě).
  5. Promíchejte a celou směs vlijte do kastrolu s kančím. Maso už nevařte, chvilku nechte odpočinout, podle hustoty můžete přilít trochu vývaru.
  6. Vhodnou přílohou je polenta, vařená zelenina nebo pečivo.

TIP:

Klasické české drama „se zelím nebo se šípkovou“ můžete vyřešit šalamounsky. Dejte si kančí na čokoládě. Tahle rafinovanost nemohla vzniknout jinde než v Toskánsku. A na konci vaření přijde rozuzlení. Čokoláda tu není k poznání, namísto ní přichází neuvěřitelně plná chuť. A o ni tu běží.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kančí v čokoládě podle Itala

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat