Prostreno.cz

Telecí roláda s brusinkovou náplní

Roláda z jemného telecího masa.

Více informací o amerických brusinkách a další recepty najdete na www.americkebrusinky.cz

Ohodnotit
(16 hlasů)
  • 45min

    15min příprava

    30min vaření

  • 709 kJ / 169 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny13g
sacharidy5g
tuky11g

Ingredience na

  • 8 ks malých telecích řízků
  • 1/2 svazku bazalky - nebo petrželky
  • 60 g sušených brusinek Cranberries
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g změklého másla
  • 3 špetky soli
  • 3 špetky pepře
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml portského vína
  • 200 ml telecího vývaru
  • 1 lžíce studených kostek másla

Postup přípravy

  1. Bazalku operte, osušte a lístky otrhejte. Bazalku, Cranberries a ořechy nasekejte (např. v sekáčku na cibuli). Bazalkovo-brusinkovou směs ochuťte solí a pepřem a v malé misce utřete se změklým máslem.
  2. Řízky osušte papírovou utěrkou a rozložte vedle sebe. Lehce posolte, opepřete a potřete Cranberry máslem. Řízky srolujte a spíchněte párátkem nebo jehlou na rolády. Znovu zlehka dochuťte solí a pepřem.
  3. V pánvi rozpusťte máslo s olejem a rolády v pánvi dozlatova opékejte ze všech stran při mírné teplotě. Přitom rolády polévejte tukem z pánve. Opékejte 10-15 minut.
  4. Dvě až tři minuty před koncem opékání zvyšte teplotu na nejvyšší možný stupeň. Do pánve přilijte portské a nechte krátce povařit. Rolády vyjměte z pánve a nechte odpočívat na talíři. Během této doby znovu přiveďte portské v pánvi téměř k varu, přilijte telecí vývar a nechte tekutinu zredukovat na polovinu. Omáčku ochuťte solí a pepřem, studené máslo našlehejte metličkou a podávejte k roládě.

TIP:

Jako příloha se hodí brambory nebo kapusta na smetaně. Polovinu kapusty očistěte, operte a nakrájejte na proužky. Košťál a silná žebra listů přitom odstraňte. Proužky kapusty poduste 10 minut spolu s 2-3 nadrobno nasekanými šalotkami, trochou másla a vody v nízkém hrnci pod pokličkou. Na začátku dušení ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, aby kapusta lépe pustila vlastní šťávu. Jakmile je kapusta měkká „na skus“, sejměte pokličku, zalijte 200 ml smetany a povařte, až se vytvoří krémová konzistence.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Telecí roláda s brusinkovou náplní

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat